976
22

freelance tekstschrijver en dichter

Frank Fabian van Keeren (Rotterdam, 6 juli 1984) is freelance tekstschrijver en dichter. Een overzicht van zijn werk is te vinden op de website www.firmatekstenuitleg.nl. Iedere vrijdag schrijft hij een zogenaamd snelsonnet (of: sonnettette) over de actualiteit voor de website Gedichten.nl. Daarnaast gaf en geeft hij les in het bijzonder, middelbaar en hoger onderwijs. In zijn vrije tijd is hij actief voor GroenLinks.

Wij moeten lid worden van het CDA!

Met de kennis van nu: Er is geen coalitie zonder het CDA meer mogelijk

Wij moeten lid worden van het CDA. U leest het goed: u en ik. Nu nog. Vandaag. Zo snel mogelijk, er is geen tijd te verliezen! Dat Balkenende IV een voortijdige dood gestorven is, is eerder opmerkelijk dan schokkend nieuws en met alle perikelen van de afgelopen drie jaar zou je zelfs kunnen stellen dat ze het nog lang uitgehouden hebben. Die JP… (Is dit geen persoonlijk record?) Maar nu het zo ver is, is het eigenlijk een stommiteit dat we ons niet al eerder voorbereid hebben. Met de kennis van nu.

Wat de twisten en spanningen binnen het kabinet ondraaglijk maakten voor de PvdA was natuurlijk al een tijdje duidelijk, maar het werd pas tijdens het Irak-debat met naam en toenaam genoemd en wel door Marianne Thieme (die ik overigens ook tijdens het Uruzgan-debat een sterke bijdrage vond leveren): ‘Balkenende is een alleenheerser die zich volledig gedekt voelt door de angst voor verkiezingen van zijn coalitiepartners’. Voor de PvdA was breken nauwelijks een optie omdat de peilingen de sociaaldemocraten weinig goeds voorspellen. En dus permitteerde Balkenende zich keer op keer omstreden uitspraken en bedong hij beleid dat bij zijn eigen imago past: wollig, langdradig en nietszeggend. 
Wouter Bos dacht deze week een manier gevonden te hebben om zijn partij op een positieve manier het kabinet uit te draaien, maar werd door de oppositie door de mangel gehaald en kreeg het deksel op de neus. Net goed. Zijn optredens in de media en vervolgens in de Kamer waren op zijn minst ‘niet kies’ te noemen. Toch kon hij niet meer terug: drie opties. Of het CDA slikt, of de PvdA draait of het kabinet klapt. Tel uit je (verkiezings)winst.
Voor de Partij van de Arbeid een duivels dilemma. Balkenende zal veel minder verontrust zijn geweest. Het CDA staat opnieuw als grootste partij in de peilingen. Ze zullen iets inleveren. Goed. Maar na de herverdeling van zetels, in een Tweede Kamer waarin een heel scala aan partijen rond of iets boven de twintig zetels zal hebben (waaronder de PVV), is er bijna geen coalitie mogelijk zonder het CDA. En dus zitten we ook na de zomer weer met JPdeMP opgescheept.  
Balkenende Vijf? Nog vier jaar (of in zijn geval tweeëneenhalf) naar zijn wollige nietszeggende parafrasen luisteren? Ik heb er geen kracht meer voor. Rotte is echter dat alleen Balkenende zelf ons daarvoor kan behoeden. Of het CDA-congres. En dat is waar wij in beeld komen: http://www.cda.nl/Organisatie/CDA_steunen/Lid_worden.aspx 

Geef een reactie

Laatste reacties (22)