890
13

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wil de vrouw geen ‘baas in eigen buik’ zijn?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: zijn vrouwen meer tegen abortus dan mannen?

Op de site van de Guardian staat een artikel waarin de vraag centraal staat waarom vrouwen in grotere getale voor een strengere abortuswetgeving zijn dan mannen. Maar allereerst is het natuurlijk interessant om ons af te vragen of dat wel zo is en of het dan iets typisch Brits is.

De vraag is voor Groot Brittannië interessant omdat daar gespeeld wordt met de gedachte om de maximale duur van een zwangerschap waarbij nog een ingreep aanvaardbaar is wettelijk terug te brengen naar 12 weken. Even terzijde: in Nederland is de maximale duur voor een abortus in een abortuskliniek 22 weken.

Nu was abortus altijd een vrouwenrecht. We herinneren ons allemaal de iconische beelden van de Dolle Mina’s die op hun buik de tekst ‘Baas in eigen buik’ hadden staan. Mannen keken onhandig toe en we herinneren ons natuurlijk nog hoe de grijze heren van het CDA een wet om dit recht eens en voor goed te regelen tegenhielden.
Uit een vragenlijst in Groot-Brittannië zou blijken dat juist mannen minder enthousiast zijn over strengere regelgeving dan vrouwen. Vrouwen hebben natuurlijk meer met een zwangerschap en met de bescherming daarvan, terwijl mannen misschien bij een ‘ongelukje’ nog graag de nooduitgang in de buurt hebben. Maar dat is allemaal maar gissen en interpreteren.

Ik heb naar Nederlandse onderzoeken op dit gebied gezocht en kan niets vinden. Een enquête onder verkrachtingsslachtoffers die zwanger werden toont wel aan dat ongeveer 70 procent toch kiest om het kind geboren te laten worden. Dat is veelzeggend, maar niet alleszeggend. De reden dat de vrouwen dat willen is namelijk vaak dat ze het krijgen van het kind uit de verkrachting zien als een onderdeel van hun eigen genezingsproces, zeggen zij.
Wat interesseert het me wat mannen of vrouwen daarover voor mening hebben?  Alsof het om de meeste voorstanders voor zo’n wet gaat. In werkelijkheid gaat het om de individuele rechten van een vrouw. Vrouwen die tegen een soepel abortusbeleid zijn hebben zelf een abortus waarschijnlijk nooit nodig. Hun mening is daarom niet belangrijk. Het is vergelijkbaar met het vragen aan mensen zonder diabetes1 of insuline duurder gemaakt mag worden.

Vrouwen die wel in een situatie komen dat ze erover moeten beslissen hebben het recht op de mogelijkheid zodat ze kunnen kiezen. Ik denk dat zulke volksmennerijonderzoeken niet in het belang zijn van individuele vrouwen en als ze dan ook niets bijdragen aan het beter begrijpen van de motieven bij een keuze, dan kun je ze net zo goed niet doen.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (13)