Laatste update 09:31
5.906
228

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Bij Wilders heet dictatuur vrijheid

De lijsttrekker van de PVV wil de Big Brother van Nederland worden

Dus dát krijgen we met Wilders aan de macht: de politie die je huis binnenvalt op zoek naar korans. De leider zelve liet daar in de Tweede Kamer geen twijfel over bestaan.

cc-foto: zoghal
cc-foto: zoghal

Bij Pauw wisten ze meteen: dit is onpraktisch. Soms zijn de duiders van de publieke omroep heel naïef. Wat Wilders wil, is helemaal niet onpraktisch. Het is heel uitvoerbaar. Je kunt aan iemands achternaam zien of je moet binnenvallen om de hele boel overhoop te halen en de overige verdachten vind je door snuffelen op het internet. Het kost weinig moeite om het profiel samen te stellen van de burger die misschien wel een meer dan normale belangstelling heeft voor de islam. Ook het sluiten van moskeeën is hoogst uitvoerbaar. Daarna kun je er van alles mee doen: afbreken of bijvoorbeeld ombouwen tot varkensfokkerij. Deze aanpak zal een deel van Wilders’ aanhang zeker aanspreken. Wie wil weten hoe je een en ander organiseert, bestudere de geschiedenis van de dictatuur in het Westen.

Wilders heeft gewoon verteld wat hij met Nederland van plan is: dat wordt een autoritaire maatschappij waarin de burgers stuk voor stuk op blijken van verkeerd denken worden gecontroleerd. Vallen zij door de mand, dan volgen maatregelen. “Dat heet dictatuur”, riep Halbe Zijlstra. Wilders antwoordde: “Dat heet vrijheid”.

Dit kan zo in 1984, George Orwells profetische nachtmerrieroman over een totalitaire toekomst. In die toekomst is Big Brother de onaantastbare dictator. Hij handhaaft zijn macht met het schetsen van schrille vijandbeelden. Bovendien heeft hij de newspeak ingevoerd, de nieuwspraak waarin oude woorden een nieuwe betekenis krijgen: oorlog is vrede, vrijheid is slavernij, onwetendheid is kracht.

En dictatuur heet sinds de Algemene Beschouwingen van 2016 vrijheid.

Aldus Geert Wilders, Big Brother in spe van Nederland.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (228)