2.477
26

Publicist op weblog Hollandsche Politiek

Paul Wilders is de broer van Geert Wilders. Hij beheert het weblog Hollandsche Politiek op www.dutchpolitics.org

Wilders trekt zelf de stekker eruit

Een coalitie met de PVV (b)lijkt verder weg dan ooit

Fractieleider Geert Wilders van de PVV trekt zelf de stekker uit coalitie-onderhandelingen en tracht op doorzichtige wijze de zwarte Piet bij het CDA te leggen.

Hedenmorgen heeft het CDA bij monde van Maxime Verhagen tijdens het korte overleg in het gebouw van de Eerste Kamer weer bevestigd dat de VVD en PVV het eerst eens moeten worden over belangrijke punten, zoals de aanpak van de economie en etnische registratie. Een alleszins redelijke eis.

Nu de PVV nagenoeg zeker geen concessies wenst te doen in de onderhandelingsfase met de VVD heeft Wilders zichzelf en de PVV willens en wetens zelf buitenspel gezet en zichzelf daarmee de zwarte Piet toebedeeld.

Mocht dit de einduitkomst blijken wat een mogelijke VDD/PVV/CDA-coalitie betreft, dan kan niet anders dan worden geconcludeerd dat Wilders het spel slecht gespeeld heeft. Hetgeen niet gezegd kan worden van Verhagen.

Het had in de rede gelegen dat Wilders zich op in deze fase onthouden had van de uitspraak dat ”Het CDA gewoon de stekker eruit trekt” en het overleg met de VVD zonder dit publiekelijk statement had voort gezet. Immers, de VVD is nog steeds tot onderhandelingen bereid.

Toch is deze poging om de schuld nu al op voorhand bij het CDA te leggen weliswaar tot mislukken gedoemd, maar enigzins begrijpelijk. Wilders ziet zich immers geplaatst voor een spagaat: verdere onderhandelingen met de VVD betekent in de praktijk aanzienlijk meer water bij de PVV-wijn doen. Waarmee het profiel dat de PVV voor haar kiezers juist aantrekkelijk heeft gemaakt in essentie verdwijnt. Een schrikbeeld voor nu en de toekomst.

Mocht Wilders al genegen zijn dergelijke verregaande concessies te doen ten overstaande van de VVD, dan ligt nog steeds het doemscenario van een uiteindelijk afhakend CDA in het verschiet. Waarna de PVV zich in de situatie terug vindt have en goed te hebben ingeleverd en desalniettemin deelname aan een regeringscoalitie in rook opgelost te zien. Een einduitkomst die door het PVV-electoraat bepaald niet in dank zal worden afgenomen.

De conclusie onder voorbehoud lijkt een duidelijke. Een coalitie inclusief de PVV (b)lijkt verder weg dan ooit, zoniet uitgesloten.

Dit stuk staat ook op de website Hollandsche politiek.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)