Laatste update 22 maart 2019, 08:36
9.456
108

Bestuurslid Rotterdam BIJ1

Grote mond maar ook een groot hart dat op de goede plek zit.
Lijdt aan ernstige vorm van verbale incontinentie. Gaat regelmatig en vol overtuiging op te lange tenen staan.

Witte mensen, de anti-racisme demo is net zo belangrijk als de Klimaatmars

Als Christchurch ons één ding laat zien is het wat er gebeurt als je de geleidelijke normalisering van islamofobie en de opkomst van extreemrechts haar gang laat gaan

Herdenking Christchurch in Rotterdam. Foto: Francisco van Jole

Afgelopen zaterdag was ik op het Schouwburgplein in Rotterdam. We herdachten daar de slachtoffers van de racistische aanslagen in Christchurch en de diverse sprekers spraken naast hun medeleven vaak ook hun angst en bezorgdheid uit. Over de aanslagen maar vooral ook over het feit dat zover gekomen is dat rechtsextremisten letterlijk over lijken gaan om hun giftige ideologie te praktiseren. De laatste jaren heeft het extreemrechtse geluid steeds meer ruimte genomen maar vooral ook gekregen. Racisme, islamfobie en xenofobie verpakt in een lekker populistische boodschap, dat ligt bij een groot aantal mensen best prettig in het gehoor. Het racistische geweld in Christchurch in Nieuw-Zeeland werd dan ook mede mogelijk gemaakt door de giftige politiek van Trump, maar ook door mannen als Pim Fortuyn, Geert Wilders, Thierry Baudet.

Zo is Geert Wilders, op het moment dat het nieuws vanuit Christchurch in al zijn gruwelijkheid binnenkomt, te gast bij Goedemorgen Nederland en er wordt daar gelachen om zijn kopvoddentax en zijn minder, minder uitspraken. Natuurlijk betuigt hij ook zijn medeleven. Maar wat mij betreft steekt Wilders zijn medeleven daar waar de zon niet schijnt. Hij is net als de rest van de PVV en het FVD namelijk medeverantwoordelijk voor wat er daar gebeurd is.

De heren zullen dit uiteraard zelf in alle toonaarden ontkennen en zelfs woedend reageren als je het waagt hen aan de gebeurtenissen in Christchurch te verbinden. Maar de schutter in Christchurch verwijst toch echt naar dezelfde omvolkingstheorieën die deze heren graag aanhalen als onderbouwing van hun gedachtengoed. Wilders en Baudet haalden niet de trekker over maar ze hebben wel degelijk de spreekwoordelijke munitie voor deze aanslagen geleverd.

Het racistische geweld in Christchurch is ook mede mogelijk gemaakt door de media en door journalisten, die als megafoon fungeren in het verspreiden van de giftige boodschap die wereldwijd door extreemrechtse politici wordt verzonden. Als je meewerkt aan het publiceren van racistische content, onder het mom van de vrijheid van meningsuiting (VvMU), ben je wat mij betreft net zo schuldig. Net zoals al die politici en partijen die kiezen voor gedogen en wegkijken in plaats van racisme en racistisch geweld te benoemen en te erkennen dat dit een reëel en groot maatschappelijk probleem is. Bij Wierd Duk en de Telegraaf is het misschien heel expliciet maar er zijn zoveel anderen die actief bijdragen aan het verspreiden van haat.

Het racistische geweld in Christchurch is zeker ook mede mogelijk gemaakt door het redelijke midden, nieuw links en al die andere witte mensen die liever zwijgen en wegkijken in plaats van mensen die racistische opmerkingen maken aanspreken op hun woorden. Het tientallen jaren demoniseren van moslims en het voeden van blinde haat, het steeds meer normaliseren van racisme en xenofobie betaalt zich namelijk op deze manier uit. De grens is al zo lang geleden overschreden. De racistische aanslagen in Christchurch zijn slechts de zichtbare gevolgen daarvan. Maar dat dit nu gebeurde, dat zou niemand moeten verbazen.

Ook in Nederland draagt een groot deel van de politieke partijen die zich links noemen actief bij aan het giftige klimaat dat ook hier in ons land ontstaan is. Niet eens alleen omdat ze hun politieke programma de afgelopen jaren steeds rechtser hebben gemaakt maar ook omdat ze onvoldoende tegenwicht hebben gegeven aan de rechtse partijen en geen alarm hebben geslagen toen de grens van wat toelaatbaar is binnen de VvMU door rechtse politici steeds weer werd overschreden. De gebeurtenissen die we onlangs in Urk zagen zouden door alle politieke partijen in de Kamer gewoon als racistisch geweld moeten worden gelabeld.

Het is dan ook ontluisterend om te merken dat bijna niemand in politiek Den Haag de leider van de PVV en het FvD openlijk op het matje roept om hen verantwoordelijk te stellen voor het zwaar verziekte maatschappelijke klimaat in Nederland, waarin gebeurtenissen zoals in Urk plaats kunnen vinden. Het zal waarschijnlijk ook niet gaan gebeuren, want het ferm afwijzen van dit geweld en de aanstichter bij de naam noemen, zou zo maar eens stemmen kunnen gaan kosten. Het grootste probleem dat Nederland heeft met racisme is en blijft de ontkenning. Men opent werkelijk alle registers om het beestje niet bij de naam te hoeven noemen.

De trieste waarheid is dat alle partijen in het Nederlandse parlement een flinke ruk naar rechts hebben gemaakt om daarmee de onderbuik van een deel van het volk te kietelen. Ik zie de laatste dagen zoveel compleet hypocriete reacties van mensen die nu ineens medeleven betuigen maar zwegen op momenten dat solidariteit en steun hard nodig was!

Aankomende zaterdag is de landelijke anti-racisme demonstratie. Ik zou het fijn vinden als hier minimaal net zoveel witte mensen in mee zullen lopen als in de Klimaatmars. Want als Christchurch ons één ding laat zien is het wat er gebeurt als je de geleidelijke normalisering van islamofobie en de opkomst van extreemrechts haar gang laat gaan. Dus het is echt de allerhoogste tijd dat wij extreemrechts een halt toe gaan roepen.

En ja, ik spreek bij deze heel bewust juist witte mensen aan om niet alleen tijdens de mars hun solidariteit te tonen maar zich ook in het dagelijks leven actief in te gaan zetten tegen racisme. Want de reden dat ik vier jaar niet meeliep in de anti-racisme mars is het feit dat je dan ook loopt tussen ouders die hun mond vol hebben over anti-racisme maar wel hun kinderen van ‘zwarte’ scholen halen, mensen die op social media halve vrijheidsstrijders zijn maar dan niet hun collega aanspreken als die het weer eens over luie n****rs heeft, mensen die geen problemen hebben met ‘buitenlanders’, zolang ze zich maar wel netjes aanpassen en natuurlijk die altijd leuke mensen die zogenaamd grappig een Surinaams accent na gaan doen als ze je voor het eerst ontmoeten en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De anti-racisme mars, dat is een signaal, een kans om te laten zien dat men de urgentie voelt om zich zichtbaar uit te spreken tegen racisme. Het signaal afgeven dat er geen plek is voor extreemrechtse ideeën in onze maatschappij door mee te lopen in de anti-racisme mars dat is mooi. Net zoals het prachtig is dat je je stem laten horen op Facebook en Twitter. Maar als je niet ook je vrienden, collega’s, buren, enzovoorts, aanspreekt op hun racistische opmerkingen en gedrag dan is je steun en solidariteit niets waard. Dan is het deugen voor de bühne maar niet bereid zijn om ook maar iets van je comfortabele positie en privilege in te leveren. De mensen die in hun bestaansrecht bedreigd worden hebben daar echter helemaal niets aan. Het is tijd dat iedereen zich actief gaat verzetten.
Zeggen dat je geen racist ben is echt niet meer genoeg!

Daarom: ga je niet alleen aanstaande zaterdag maar iedere dag en overal waar je bent, actief en luidkeels verzetten tegen racisme, rechtsextremisme, islamofobie en xenofobie.

Geef een reactie

Laatste reacties (108)