1.521
40

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Worden we onschuldig geboren en veranderen vanzelf in racisten?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Een vreemd onderzoek, maar het daagt wel uit tot denken

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Baby´s onder de negen maanden oud zien geen verschillen tussen de mensen waar ze mee te maken hebben, wat voor afkomst die ook hebben. Volwassenen blijken echter veel meer moeite te hebben met het herkennen van gezichten van andere groepen dan waar ze zelf toe behoren – ‘jullie lijken ook allemaal op elkaar’- en deze tekortkoming blijkt al jong te beginnen.

Komt dat door de opvoeding? Onderzoek toont aan dat tegen de tijd dat baby´s negen maanden oud zijn ze gezichten en emotionele uitdrukkingen van mensen uit de groep waarmee ze het meest te maken hebben beter te herkennen.

Dit suggereert dat het vooroordeel in gezichtsherkenning al begint voordat ze kunnen raten, en ver voordat kinderen zich een begrip kunnen maken van wij en jullie, van verschillen tussen mensen. Dat komt overeen met een verandering in de werking van de hersenen die tussen 5 en 9 maanden plaats vindt, waarbij het verwerken van gelaatsuitdrukkingen verplaatst van de voorkant van de hersenschors naar de achterzijde.

Onderzoek is één ding, maar de interpretatie is iets anders. Wat betekent zo iets? Dat we onschuldig geboren worden en dan vanzelf racisten worden? Of dat het goed is om op te groeien met verzorgers met allerlei verschillende achtergronden? Ik weet het niet. Ik weet wel dat na negen maanden de ontwikkeling van mensen niet stopt en je altijd doorgaat met leren hoe je op beschaafde wijze met elkaar omgaat. Hersenen zijn elastisch en kunnen ook leren om verder te kijken dan eerste indrukken.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (40)