1.048
38

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Worsteling

GroenLinks vindt wel dat er zwaarder gestraft mag worden bij zogenaamde hate crimes, maar is dat genoeg?

‘Homo’s bedreigd tijdens demonstratie.’ ’16-jarige doodgeschoten, dader (18 jaar) aangehouden.’ ‘Aanhouding na schietincident bij Arena.’ ‘Geweld tegen homo vlakbij monument.’ ’Man neergeschoten bij Leidseplein.’ ‘Britse homo mishandeld in Reguliersdwarsstraat.’

Zomaar een greep uit wat krantenkoppen uit het Parool van de afgelopen zomer. Iedere keer als ik dit lees, vloek ik verdomme en vraag ik me af hoe we hier een einde aan kunnen maken. En telkens weer heb ik er geen goed antwoord op.

Voor rechtse partijen is het vaak heel simpel: harde straffen, meer politie, lik-op-stuk, meer opsporingsbevoegdheden, uitzetten, paspoort afpakken. Links, en mijzelf incluis, roept dan wat over onderwijs en een slechte jeugd, of ik zeg iets over lokhomo’s, wat misschien juridisch of procedureel wel mag kloppen, maar geen recht doet aan de slachtoffers of de gevoelens van omstanders zelf.

Ik worstel er enorm mee. Ik geloof echt dat als je van jongs af aan met andere denkbeelden wordt geconfronteerd, je daar later beter mee kunt omgaan (en met beter bedoel ik: anderen niet in elkaar meppen). Ik geloof ook echt dat als je goed onderwijs hebt gevolgd en perspectief hebt op een min of meer welvarende toekomst, je minder snel in de criminaliteit terecht komt.

Maar dat betekent niet dat je kan voldoen met een verwijzing naar beter onderwijs of betere voorlichting als iemand toch de fout in is gegaan. Wat dan wel? Toch maar meer politie en preventief fouilleren? Toch maar die camera’s ophangen? GroenLinks vindt wel dat er zwaarder gestraft mag worden bij zogenaamde hate crimes, en dat er speciale politie-eenheden moeten worden ingericht die zich bezighouden met geweld tegen bepaalde minderheden, maar is dat genoeg?

Ik weet het niet.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)