134
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zaken doen met handje schudden

Iedere dag een weetje. Vandaag: De kracht achter het handje schudden

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Vanaf vandaag trainen we de manier waarop we een ander de hand schudden. Dat blijkt belangrijk te zijn want onderzoekers hebben vastgesteld dat je in de zakenwereld ver komt met een stevige maar vriendelijke manier van een hand geven.

18 mannen en vrouwen kregen video’s te zien van zakelijke situaties terwijl er een MRI scan van hun hersenen werd gemaakt. In de hersenen was een gunstige reactie te zien als men een ontmoeting zag waarbij mensen elkaar een hand geven. En dan niet een lullige pro forma handdruk, maar een stevige handdruk vergezeld van een innemende glimlach. De onderzoekers geven commentaar op hun eigen onderzoek:

Hier gaat een duidelijke boodschap van uit. Onderschat de kracht van een handdruk niet. Het kan voor een positieve eerste indruk zorgen, maar ook mogelijk negatieve indrukken verminderen.

En een ander zegt: “Weet hoe je je handdruk gebruikt in een zakelijke ontmoeting.”

Het kan me allemaal weinig schelen hoe mensen zaken doen, maar ik krijg een eigenaardig gevoel bij zulke onderzoeken. Dit weten we toch al eeuwen lang. Gaan we nu alles wat we intuïtief al lang begrepen hebben eens toetsen met een hersenscan? Is het als we de mensen aan een scan onderwerpen pas echt werkelijkheid en daarvoor oudewijvenpraat?

Het weetje van vrijdag nalezen: Een olifant die Koreaans spreekt

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)