2.270
27

Kunstenaar

TINKEBELL is kunstenaar. In 2005 studeerde zij af aan de afdeling design van het Sandberg Instituut te Amsterdam. In 2004 verkreeg ze landelijke bekendheid met een handtas die zij gefabriceerd had van het bont van haar eigen kat. Begin 2008 deed ze opnieuw van zich spreken met de tentoonstelling Save the pets, waarbij ze in galerie Masters in Amsterdam, 95 hamsters tegelijk liet rondlopen in zogenaamde hamsterballen. Zij wilde hiermee laten zien hoe mensen omgaan met hun huisdieren. Haar werk leverde meermalen een storm aan publiciteit en kritiek op, inclusief haatmail en doodsbedreigingen. Een deel van deze haatmail en doodsbedreigingen werden gepubliceerd in het boek Dearest TINKEBELL uit 2009. Ook publiceerde zij het boek 'De Duitsers zijn uitgeschakeld'. In 2018 publiceerde ze een boek over haar ervaringen in het Japanse kernrampgebied: Het gevaar van angst – hypochonderen in Fukushima.

Ze mogen niet hier zijn en ze mogen niet terug

Zelfs mijn allerlinkste, sociaalste vrienden hebben mij in de afgelopen maanden met vragende ogen aangekeken wanneer ik ze vertelde de mensen uit de vluchtkerk te steunen

‘Vind je dan niet dat wanneer vluchtelingen zijn uitgeprocedeerd ze geen recht meer hebben om hier te blijven?’ Wordt mij dan voorzichtig gevraagd. Of: ‘Ja, maar als iemand hier met een vals paspoort komt, dan is zo iemand toch niet te vertrouwen en dan verdien je toch geen verblijfsvergunning?’

Meestal zucht ik even vóór ik mijn betoog start. Want hoe kan het toch dat zelfs mijn allerlinkste, sociaalste vrienden niet weten dat veel uitgeprocedeerde vluchtelingen slachtoffer zijn van ons slechte beleid? Dat veel vluchtelingen nooit een paspoort hebben gehad omdat dat nu eenmaal niet overal even gebruikelijk is, of omdat ze uit een oorlogsgebied komen waar het vinden van je papierwerk niet het eerste is waar je aan denkt wanneer je moet vluchten voor je leven?
 
Toch is dat de eerste vraag wanneer je in Nederland komt. Vluchtelingen moeten bewijzen wie ze zijn en dat kan alléén met geldige papieren. Heb je die niet dan ben je verdacht en kan je die verblijfsvergunning op je buik schrijven. Wat de situatie in het land van herkomst is wordt dan irrelevant, want wie zegt dat je daar echt vandaan komt?
 
En dan hebben we het nog niet over de vele uitgeprocedeerden die uiteindelijk vrijwillig op een vliegtuig terug worden gezet, maar onderweg uit de groep passagiers worden gehaald, een paar weken de cel in verdwijnen en dan op een retourvlucht naar Nederland worden gezet omdat het land van herkomst ze niet meer accepteert.
Hier aangekomen zet de douane ze op straat. ‘Zoek het maar uit, je bent uitgeprocedeerd, dus illegaal’.

Ze mogen niet hier zijn en ze mogen niet terug.
 
Om het nog wat schrijnender te maken mogen ze ook nergens anders asiel aanvragen en straks zijn ze niet alleen strafbaar voor hun aanwezigheid op de wereld: Iedereen die deze mensen wil helpen met onderdak, voedsel of wat maar lijkt op iets wat neigt naar een menswaardig bestaan kan daarvoor berecht worden.
 
‘Gaat het echt zo?’ vragen zelfs mijn rechtste vrienden dan. ‘Ja, het gaat écht zo’ zeg ik dan.


Laatste publicatie van Tinkebell

  • Het gevaar van angst

    Hypochonderen in Fukushima

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (27)