1.018
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zelf doktertje spelen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De digitale vraagbaak. We wensen ons zelf het ergste toe

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Zoek je als je iets hebt het even zelf op het internet op? Zelf doktertje spelen? Nou dan heb ik leuk nieuws voor je. Het blijkt dat als we zelf op zoek gaan naar de betekenis van onze verschijnselen we maar al te vaak het allerergste menen te hebben. Je zou de meest voor de hand liggende verklaring kunnen kiezen, maar zo zitten we blijkbaar niet in elkaar. We denken onmiddellijk dat we het aan ons hart hebben of dat we kanker krijgen.

Pas in februari 2013 verschijnt dit onderzoek in het Journal of Consumer Research, maar we hebben al toegang tot een aantal uitkomsten. Nadat studenten wat algemene informatie gekregen hadden over HIV, borstkanker of osteoporose.

Daarna zagen ze eigen verschijnselen als veel erger en voorboden van een vreselijke aandoening. Ja, je mist natuurlijk de ervaring van een arts die veel mensen gezien heeft en die weet dat mensen meestal een gewoon griepje hebben en niet varkensgriep of vogelgriep. Neemt niet weg dat je niet op internet moet gaan rondneuzen, maar probeer je zelf er mee gerust te stellen in plaats van te verontrusten.
Het gezonde weetje van zondag nalezen: Vakantie
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)