566
0

Stadsorakel Rotterdam

Tijdens komkommertijd voert de Rotterdamse filmmaker en schrijver Michael Barzilay vrijwel niets uit. Daarom neemt zijn avatar Von Barzy deze periode allerlei taken over. Alle communicatie verloopt nu via hem. In het kader van de serie ‘Stadsalternatieven’ zal dit zelfbenoemd stadsorakel deze zomer de havenstad eens stevig onder de loep nemen.

Zestienhof

Groundcontrol to Von Barzy

Van de matige jaarlijkse Stadsinitiatieven werd het Rotterdamse stadsorakel Von Barzy wat weeïg. Uit piëteit voor 010 dropt hij nu zelf wekelijks maar een Stadsalternatief. Gratis.

Als Stadsalternatief nr. 4 zou luiden: “We veranderen de naam ‘Rotterdam The Hague Airport’ terug in ‘Zestienhoven,'” weet ik zeker dat heel de stad zich als één man achter dit plan zou scharen. Het is dan ook van de zotte. Waar waren wij met z’n allen toen die naamsverandering in een achterkamer werd doorgedrukt? Wie snuiven er dagelijks de kerosinedampen op en worden ’s morgens gewekt door dat aviatische gebrul? Precies. Wij! Daar heeft ‘The Hague’ helemaal niks mee van doen.

En om de kosten hoeven we dit plan niet te laten: slechts 1 miljoen euro! Hetzelfde bedrag dat Den Haag ooit betaalde om onze ‘luchtvaartpartner’ te worden. Maar goed, daar gaat Stadsalternatief #4 dus níet over. Wél over de uitbreiding van het vliegveld. Want daar ben ik voor. Maar dan wel met verticale vluchten. Vandaar de lancering van Stadsalternatief nrrrr.: 4!

Zestienhof
Een lowcost ruimteplatform dat ieder dagdeel een handjevol stadsgenoten de stratosfeer in transporteert.
Ik weet het, ik weet het, het klinkt wat megalomaan en duur misschien, maar zo moeilijk is het allemaal niet. De goedkoopste vlucht richting firmament hoeft tegenwoordig niet meer te kosten dan een paar duizend euro. Cheap Access To Space, oftewel ‘CATS’, heeft een enorme vlucht genomen de laatste jaren. Neem de “Rockoon” (raketballon – bestaat al sinds 1949). In een hittebestendige cabine ter grote van een stadsbus word je binnen twee uur door een enorme luchtballon kalmpjes naar 30 km hoogte gehesen. Voordat de ballon het begeeft, duwt het raketje achter de cabine je zo door de ijle lucht het vacuüm in naar zo’n 60 km hoogte. Terug de dampkring in zit je al aan een cocktail in de loungebar, zachtjes wiegend onder een enorme parachute. Niet bepaald raketwetenschap allemaal.

Kijk, het is natuurlijk wel leuk dat Rotterdam weer hoog in de internationale reisgidsen wordt aanbevolen, maar we zetten onszelf pas echt op de kaart als we binnenkort zo’n duizend astronauten zouden kunnen bijschrijven.

Met wat crowdsourcing en de hulp van Branson, Gates, Google, ESO, de boeren naast RTHA op wiens land we Zestienhof gaan huisvesten en de TU Delft, droppen we zo de halve stadsdriehoek ’t luchtledige in. Met een liveshow op tv zijn we al snel uit de kosten.

Alles is mogelijk, als we maar weer leren dromen, grenzen verleggen… Als de ruimte de nieuwe oceaan is, dienen wij weer VOC’ers te worden (of mag je dat nog steeds niet zeggen?) en net als JFK wat ambitie te etaleren: “We choose to go to the moon, not because it’s easy…

Zowel Wubbo als André verklaarden als nieuw mens te zijn teruggekeerd op aarde. Nou, dat wens ik een flink aantal Rotterdammers wel toe.

Dus ik zeg: stem! En go where only few have gone…

Geef een reactie

Laatste reacties (0)