828
14

Voormalig GroenLinks-statenlid ZH

Alfred Blokhuizen (Leiden, 1955) was van 2007 tot april 2015 voor GroenLinks lid van de Provinciale Staten in Zuid Holland.

Hij volgde ITO onderwijs metaalbewerking (1968-1972) en was korte tijd fabrieksarbeider. Daarna werd hij o.a. ondernemer in de omroepwereld van Vlaanderen. Daar was hij radiopresentator en mede-eigenaar van een regionale omroep in Gent. Sinds 1992 houdt hij zich bezig met de politiek. Van 1994 tot 2008 was hij fractievertegenwoordiger/gemeenteraadslid/fractievoorzitter/commissievoorzitter in de gemeente Spijkenisse.

Zie jij ze ook al vliegen?

Gaan die pakjesdrones geen enorme overlast geven in de buurt, als er hele dagen zoemende en brommende lawaaischoppertjes rondvliegen?

cc-foto: Jim Makos

Ze zijn weer lekker bezig, die futuristen. Ze vullen onze beeldschermen met prachtige vooruitzichten met geweldige technische hoogstandjes. Het zijn steeds fantastische sprekers en spreeksters. Je zou er bijna voor vallen als je niet op een moment denkt… Heeeeee, wacht eens even…

Vorige week was het weer zover. Een wervend verhaal op de ontbijttelevisie. “Ze komen eraan”, zei de futurologe. Ja, ze komen eraan de vliegende auto’s en de pakjesdrones. Een mooi beeld werd ons voorgeschoteld van de oplossing voor het fileprobleem. Dreig je stil te komen staan, stijg je toch gewoon op? Zoef, over de files heen. Makkelijk toch? En dan al die pakjesbussen, die moeten we toch niet hebben? Hup op naar de pakjesdrone, die de bestelling al vliegend bij je thuisbezorgt. Handig toch?

Maar ja, dan ga ik piekeren. Dat is een van mijn tekortkomingen, dat piekeren. Hoe gaat dat er dan uitzien? Wat gebeurt er dan met onze leefomgeving? En gaan we dan allemaal met de auto vliegen, terwijl we juist van de auto af willen? Of wordt de vliegende auto alleen een speeltje voor de happy few?

En wat gebeurt er dan als we met z’n allen gaan vliegen? Is dat niet levensgevaarlijk, al die amateurpiloten met die herriemakende minivliegtuigjes? En die pakjesdrones. Gaat dat geen enorme overlast geven in de buurt, als er hele dagen zoemende en brommende lawaaischoppertjes rondvliegen? In de tuin zitten is dan nooit meer gezellig.

En wat gebeurt er als je er met een katapult op schiet, de batterij leeg is of er een storing optreedt? Komen daar geen ongelukken van en gaat iemand er dan niet met de buit vandoor? Zo zoemt dat dan weer in mijn hoofd. Allemaal muizenissen.

Daarna kom ik weer bij zinnen en denk dat ik weer heb zitten kijken naar entertainment dat we niet serieus moeten nemen. Die vliegende auto’s komen er niet of nauwelijks in ons kikkerlandje en de postbodedrone ook niet. En ik denk ook niet dat we het willen, als we een beetje doordenken.

En dan kijk ik naar de futurologe op het scherm en zeg dan hardop: Zie jij ze óók al vliegen?

Geef een reactie

Laatste reacties (14)