734
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zijn creatieve mensen vaker oneerlijk?

Ik kan me voorstellen dat als je een roman of kort verhaal bij elkaar kunt verzinnen, je ook in staat bent in andere gevallen de waarheid met een korreltje zout te nemen

Onderzoek suggereert dat er verband is tussen oneerlijkheid en creativiteit. Wauw, dat is me nogal wat. Ik kan me voorstellen dat als je een roman of kort verhaal bij elkaar kunt verzinnen, je ook in staat bent in andere gevallen de waarheid met een korreltje zout te nemen. Maar het zal toch niets zeggen over het karakter van creatieve mensen hoop ik? Laten we maar eens naar het onderzoek kijken.

Francesca Gino van de Harvard Business School en Scott Wiltermuth voerden een aantal experimenten uit om uit te vissen of de ruimte die er is om oneerlijk te zijn creativiteit bevordert. Ze lieten mensen snel sommetjes maken op de computer, waarna ze daarna zelf hun uitkomsten even moesten nakijken en een cijfer geven. Er was dus alle mogelijkheid om de resultaten wat rooskleuriger voor te stellen. Daarbij wisten ze niet dat de computer de juiste uitslag heel precies doorgaf aan de onderzoekers. Daarna moesten ze aan een spelletje meedoen waarbij ze bij drie woorden een vierde woord toe moesten voegen dat met alledrie de woorden iets gemeen had. Bijvoorbeeld groente-weer-vakantie.

Je ziet hem natuurlijk meteen want je bent creatief. Zet er zomer voor en je hebt het vierde woord. Oh, je houdt van spelletjes? Vooruit nog eentje: hard-dood-over. Zet er lopen achter en je hebt weer een punt verdiend. Het is een gestandaardiseerde test om te zien of iemand creatief is en je ziet het natuurlijk al aankomen: mensen die oneerlijk waren in test 1 bleken beter te scoren in test 2. Magertjes om nu onmiddellijk iedereen die creatief is niet meer te geloven. Misschien is er wel een verband, maar of dat zo gemakkelijk bewezen kan worden weet ik niet. Maar mocht het kloppen dan betekent het dat de mensen waar we morgen op stemmen creatieve politici zijn en degene waar we bewust niet op stemmen gewoon leugenaars genoemd kunnen worden. Of draaf ik nu een beetje door?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)