3.309
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zijn energiedrankjes wel gezond?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: In de VS is een 14-jarig meisje overleden aan een cafeïnevergiftiging. Twee Monster energy-drankjes komen overeen met vijf keer de door kinderartsen aanbevolen maximale hoeveelheid cafeïne. Tijd voor een limiet?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Media in de Verenigde Staten rapporteerden de dood van een meisje van 14 met een hartconditie die bij 1 op de 10 mensen voorkomt, na het drinken van twee Monster energiedrankjes binnen 24 uur.

Het meisje overleed aan een cafeïnevergiftiging. Twee Monster energy-drankjes komen overeen met vijf keer de door kinderartsen aanbevolen maximale hoeveelheid cafeïne. Het aantal cafeïnevergiftigingen in de VS is tussen 2005 en 2009 meer dan verelfvoudigd. Hangt dat samen met de populariteit van energiedrankjes?

Behalve flinke voorraden cafeïne bevatten energiedrankjes een flinke hoeveelheid suiker. De omzet van merken als Monster, Burn en Red Bull neemt al 5 jaar lang jaarlijks met 10 procent toe en er komen almaar meer merken bij. Wordt het tijd om beter voor kinderen te zorgen en een limiet te eisen aan hoeveel cafeïne en suiker er in die drankjes zit?


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)