Laatste update 19:48
4.312
51

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Zijn het OM en Nationale Politie voor Erdogan nuttige idioten?

Het kan niet zo zijn dat onze politie en ons Openbaar Ministerie hand- en spandiensten verleent aan de 'veiligheids'-instanties van een autoritair regime

Aan de uitzetting van de Nederlandse journaliste Ans Boersma door het Turkse regime zit een heel raar aspect: een woordvoerder van president Erdogan heeft verklaard dat dit gebeurde op grond van tips door de Nederlandse politie. Boersma zou contacten hebben met terroristen. Ze denkt zelf dat het komt door een relatie die zij in 2015 had met een Syrische vluchteling. Deze werd later door lotgenoten aangewezen als lid van de Syrische fundamentalistische militie An Nusra, gelieerd aan Al Quaida. Hij is daarom eind verleden jaar gearresteerd.

Ongeloofwaardig
Onze vriend en bondgenoot Turkije heeft niet zoveel met mediamensen, althans voor zover zij trachten zelf na te denken en niet precies opschrijven of laten zien wat Recep Erdogan en zijn AK-partij welgevallig is. Van democratie is aan de Bosporus zeker sinds de couppoging van 2016 geen sprake meer. Weliswaar behalen de Turkse islamisten bij verkiezingen slechts nipte overwinningen maar door de gigantische bevoegdheden van de uitvoerende macht zit de oppositie er voor spek en bonen bij. Het regime mag zelfs parlementsleden achter de tralies zetten. Van die bevoegdheid wordt zonder scrupules gebruik gemaakt.

Er zijn zoveel politieke gevangenen dat de Turkse justitie echte bajesklanten vervroegd in vrijheid heeft gesteld om celruimte te maken. Een woordvoerder van de Turkse regering benadrukt weliswaar dat de uitzetting van Ans Boersma los staat van haar journalistieke activiteiten maar dat doen autoritaire regimes wel vaker: journalisten framen als plegers van andersoortige misdrijven. Tot en met donderdagmiddag leek de mededeling van Erdogans woordvoerder ongeloofwaardig. Inmiddels is duidelijk dat hij de waarheid sprak.

Genormaliseerde verhoudingen
Een tijdje geleden heeft premier Rutte de verhoudingen met Turkije genormaliseerd na de ruzie rond het verboden bezoek van een Erdoganistisch minister aan Rotterdam, die zowel de premier van alle Nederlanders als de nieuwbakken vader van alle Turken om electorale redenen heel goed uitkwam. Hoe koek en hoe ei alles inmiddels weer is blijkt uit een verklaring van het Openbaar Ministerie: er is wel degelijk met officiële instanties in Ankara over Ans Boersma gecommuniceerd.

Het kan niet zo zijn dat onze politie en ons openbaar ministerie hand- en spandiensten verleent aan de “veiligheids”-instanties van een autoritair regime dat de spot drijft met de mensenrechten. Dit is een nieuwe klap voor de goede naam van een organisatie die toch al in zwaar weer verkeert vanwege desorganisatie en corruptieaffaires hoog in de boom. Het Openbaar Ministerie maakt wat effectiviteit en reputatie betreft evenmin hoogtijdagen do

Lange arm
Dit klemt des te meer omdat we in Nederland een paar honderdduizend mensen hebben met een Turkse achtergrond. Het is de taak van de Nederlandse overheid om hun rechten te waarborgen en ze te beschermen tegen de legendarische lange arm van Erdogan. Het zou goed zijn als men op de ministeries van Ankara merkte dat de veiligheidsdiensten – AIVD en aanverwante organisaties – Turkse spionnen net zo hard aanpakt als Poetins agenten in Nederland. Wellicht kan het zo op mensenrechten en onderdrukking gespitste kamerlid Tunahan Kuzu het kabinet op dit gebied scherp houden. Nu ziet het er eerder naar uit dat de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie zich door Erdogan laten gebruiken als nuttige idioten. Of het zijn in dit geval nuttige idioten van zichzelf uit. Dat is misschien nog erger.

Naschrift; Het is buitengewoon vermakelijk om de extreem rechtse sites, bloggers en twitteraars te volgen over de affaire Boersma want die hebben hun probleem. Ze geven altijd af op Erdogan, de fundamentalist en de tiran die het Ebruutje zo moeilijk heeft gemaakt en door de Gutmenschen de EU wordt ingepraat. Ook agenten van politie kunnen niet deugen want die zitten elk jaar weer te smikkelen op de iftarmaaltijd.

Maar Ans Boersma is in dezelfde verdwongen breinen geen slachtoffer maar net zo goed een baarlijke duivelin. Zij heeft het immers gewaagd om in Lesbos vluchtelingen te gaan helpen. Ook studeerde zij antropologie aan de VU, wat natuurlijk heel erg vreselijk is. En zij heeft het bed gedeeld met….met…het is te ontzettend om op te schrijven. Voorlopige conclusie: Erdogan is de toffe peer want zo´n vrouwtje moet natuurlijk op haar plaats worden gezet.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (51)