530
12

Columniste

Debby van den Bergh is schrijfster en auteur van de roman 'Vlucht naar Curaçao' en de kindergedichtenbundel 'Gediggies' waarvan de volledige opbrengst naar Stichting Kika is gegaan. Daarnaast zijn publicaties van haar hand zijn te lezen in de verhalenbundels 'Oma waait uit en andere Haagse verhalen', 'Mooie kerst achter de duinen', 'Haagse humor bestaat niet?', 'Puur Gelul' en 'Hemels Genot'. Ook zijn er gedichten van Debby opgenomen in de gedichtenbundels '‘Poëzie op Pootjes 2, 3 en 4’, ‘Mooi weer wolken’, ‘Mijn mooiste gedicht’, ‘Huilend in Den Haag’, ‘De vrede van Den Haag’, ‘De zee is van iedereen’ en ‘Lokale liefde’.

Zijn wil is wet

Bij niemand past deze uitdrukking beter dan bij de Italiaanse premier Berlusconi

Zijn wil is wet want er zijn talrijke wetten bedacht in opdracht van Berlusconi, uitgewerkt door de juridische experts van de centrumrechtse coalitie in Italië, en inmiddels is een groot aantal daarvan ook ingevoerd. Een van die hersenspinsels is een wettelijke bepaling dat de premier gezien zijn volle agenda, zelf mag beslissen of hij tijd heeft om naar de rechtbank te komen. Godzijdank verklaarde het Constitutioneel Hof in Rome dat deze wettelijke bepaling ongrondwettelijk is en dus moet Berlusconi, net als alle andere Italianen, bij de rechtbank komen opdraven als dat van hem wordt verwacht.

Ondanks dat ik het buitenproportioneel arrogant vind wat deze man verzint, schiet ik bij het lezen van zulke berichten onbewust in de lach. Zijn nieuwste wetsvoorstellen behelzen het aan banden leggen van het gebruik van telefoontaps in strafzaken en het verkorten van verjaringstermijnen. Niet toevallig lopen er strafzaken tegen Berlusconi gebaseerd op meineed, fraude, corruptie en seksueel misbruik van een minderjarige.

Zijn wij hier in Nederland gelukkig met een wetsvoorstel waardoor misbruikzaken niet meer kunnen verjaren, in Italië gaan ze een heel andere richting op.

Berlusconi schijnt appartementencomplexen te bezitten waarin jonge meisjes gratis mogen wonen op voorwaarde dat ze op zijn seksfeestjes aanwezig zijn en vooral gezellig mee doen.

Buiten het feit dat deze vieze, ouwe (hij is al 75), plastisch verbouwde vent zelf ook graag op amper 18 jarige meisjes gaat liggen, vond ik zijn handelswijze rieken naar prostitutie. Berlusconi als über pooier. Inmiddels is vorige maand een proces tegen hem begonnen waarin hij wordt aangeklaagd voor het aanzetten tot minderjarige prostitutie. Ben benieuwd.

Maar wat mij echter verbaast is dat de Italiaanse bevolking dit allemaal pikt. Ik heb nog nooit in mijn leven gedemonstreerd maar als ik Italiaanse zou zijn ging ik vandaag nog met een spandoek de straat op om te demonstreren tegen de machtwellustige Berlusconi.

Zo’n man is nou regeringsleider van een land. Zijn gedrag correspondeert in elk geval met zijn politieke mening; je moet een land besturen zoals je een bedrijf bestuurt. Efficiënt. Zijn standpunt is dat efficiëntie de daadkracht van een bedrijf (en ook een land) vergroot.

Ja, efficiënt kun je Berlusconi wel noemen. Deze rijke mediamagnaat is niet alleen eigenaar van media imperium Meganet, maar door zijn regeringsleiderschap heeft hij macht over 90 % van de Italiaanse media. De reden van Berlusconi om de politiek in te gaan is net zo efficiënt als zijn ideeën. Deze slimmerik is de politiek ingegaan om als volksvertegenwoordiger onschendbaarheid te verkrijgen in verband met zijn corruptieprocessen.

Daadkracht is zijn beste eigenschap, aldus de bescheiden mening van deze narcist. En inderdaad, hij heeft al de nodige journalisten daadkrachtig ontslagen die naar zijn zeggen neigen naar communisme. Verder zijn verschillende televisiejournalisten na kritische opmerkingen aan het adres van Berlusconi ontslagen of uit de programmering geschrapt.

Om die reden is Italië het 77e land in de wereld qua persvrijheid. Geen al te beste score voor de leider van ‘Volk van de Vrijheid’, zoals zijn politieke partij heet.

Vandaag lees ik dat de Italiaanse mediawaakhond Agcom aan vijf tv-zenders een boete heeft opgelegd voor ‘onevenwichtige berichtgeving’. De zenders hebben te positief over Berlusconi bericht want de premier verscheen vrijdagavond –primetime- op vrijwel alle publieke en commerciële zenders die in zijn bezit zijn en bij die gelegenheid voerde hij campagne voor de op handen zijnde regionale verkiezingen, zonder dat de oppositie gelegenheid kreeg om te reageren.

Silvio Berlusconi, de eerste man van Italië, de fraudeur, de homohater, de corrupte politicus, de pedofiel en communistenhater voelt zich ver verheven boven het volk en bewijst dat onder andere door schandalige -op zijn maat gemaakte- wetten.

Silvio Berlusconi is niet bezig met de Vrijheid van het Volk, hij is alleen maar bezig met de ultieme vrijheden van Silvio Berlusconi.


Laatste publicatie van DebbyvandenBergh

  • Vlucht naar Curaçao

    Roman

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (12)