1.738
7

TV presentator

Hanneke Groenteman ging na haar studie Frans als journaliste werken bij het Parool. Na een uitstapje werd ze in 1975 eindredactrice van het feministische vrouwenprogramma 'Radioweekblad' (later omgedoopt tot 'Hoor Haar') bij de VARA. Vele programma’s op radio en tv volgden, waaronder 'De Stand van Zaken', 'En dat op maandagmorgen', 'Ophef en Vertier', 'Met het oog op morgen', 'De Schreeuw van De Leeuw’ en ‘ B&W’. Momenteel is ze te zien in het VARA-programma ‘Vrouw & Paard.

Zing en Beleef de Matthäus Passion

Soms zit geluk in een klein hoekje

Soms zit geluk in een klein hoekje. Ik had me ingeschreven voor 10 avonden repeteren voor de koralen van de Matthäus Passion in een activiteit die heet Zing en Beleef, georganiseerd door het Concertgebouw (marktwerking in de klassieke muziek, heel goed in dit geval).


Je hoefde geen auditie te doen, je hoefde zelfs niet te kunnen zingen, je moest alleen maar WILLEN zingen en geld betalen. Dan had je 10 woensdagavonden repeteren onder leiding van een (zeer professionele en charismatische) dirigent en uiteindelijk een echte uitvoering met professionele zangers en musici en het Toonkunstkoor Amsterdam in het Concertgebouw, op 21 maart, de Matthäustijd. En er zijn weinig avonden waar ik zo gelukkig van word als van die repetitieavonden voor de Matthåuskoralen.

Ik kan een beetje zingen, kan een beetje noten lezen (hoeft niet eens) en met ons 260-en zingen we voor ons gevoel de sterren van de onbereikbare Bach-hemel. Zal wel niet, nog nooit zoiets moeilijks gedaan, maar dat geluksgevoel krijgen we toch zeker 2, 3 x op zo’n avond. Die muziek is zelfs door keiharde amateurs niet kapot te krijgen!

Je kan dit Zing en Beleef-ding ook bij de Nederlandse Opera doen, als goedwillende amateurs stukjes geluk kopen op de grote podia!

Hans Veldhuizen is onze dirigent, we dwepen allemaal een beetje met hem omdat hij… nou ja, alles heeft waar je mee wilt dwepen. Als vakman en als man. Op YouTube vond ik bovenstaande opname van een flashmob in de Bijenkorf, onder leiding van deze zelfde Hans Veldhuizen. Een koor van ruim 200 personen, aangevuld met solisten uit het Koor van de Nederlandse Opera verblufte het winkelend publiek met een a capella uitvoering van het Brindisi, het beroemde drinklied uit Giuseppe Verdi’s La Traviata.

Stel je toch eens voor dat je met je moeie voeten in die onafzienbare en deprimerende Bijenkorf loopt te sjokken en hierin terecht komt! Kijk en geniet, Zing en Beleef!

(Overigens was dit in 2011, wij treden in maart 2013 op, in het Concertgebouw!)

Dit artikel staat ook op de website van Hanneke Groenteman

Geef een reactie

Laatste reacties (7)