1.783
33

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Zo stop je de vage praatjes van lokale politici

Vraag raadskandidaten naar ouderenzorg, bijstand, jeugdzorg

De campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn al lichtjes begonnen. Die hebben vooral het karakter van een superpeiling á la die van Maurice de Hond. Vandaar de glimlach op het gezicht van zoveel politici en de vaak gehoorde bewering dat de crisis voorzichtig op zijn einde loopt. Voor april hoeft u geen aankondigingen van nieuwe bezuinigingsrondes te verwachten.

Dat is een reden te meer om geen enkele aandacht te besteden aan de Samsoms, de Neppérussen, de Pechtolds of de Buma’s, mochten zij ineens voor de deur staan of op het markt van uw gemeente. Zij zullen niets melden dat u persoonlijk zal raken. 

Anders ligt dat met de raadskandidaten. De komende jaren krijgt de gemeente er nieuwe taken bij omdat die volgens het Binnenhof zo lekker dicht bij de burgers staat: meer dan tot nog toe de uitvoering en de vormgeving van de verzorgingsstaat, de hulp aan ouderen en de opvang van jeugd met problemen die de ouders niet op kunnen lossen. Daarover krijgt u binnenkort gasten uit het gemeentehuis over de vloer. Of u moet bij hen verschijnen en daar beleefd blijven omdat u anders honderden euro’s boete krijgt wegens belediging. 

Hoe gaat uw gemeente die nieuwe taken uitvoeren? Wat mag u verwachten? Welke criteria worden aangelegd? Bijvoorbeeld met betrekking tot de toekenning van thuiszorg of scootmobiels of de uithuisplaatsing van jongeren? Op welke manieren gaat de gemeente bijstandsgerechtigden begeleiden naar een betaalde baan? Hoe zit het met de budgetten en wat zijn de prioriteiten?

Raadskandidaten en partijen die op deze vragen het antwoord schuldig blijven, verdienen uw stem niet. Zij horen daar nu al concrete en samenhangende gedachten over te hebben. Vaagheden als dat de hulp alleen moet naar wie dat werkelijk nodig heeft of hoe humanitair het beleid zal zijn, behoren tot de categorie zinloze praatjes en lege mededelingen. Net als dat gelul over de participatie van de burger en de leefbaarheid die voorop staat. 

De manier waarop de meeste gemeentes de thuiszorg uit zuinigheidsoverwegingen naar zijn grootje hebben geholpen, belooft niet veel goeds. Daarom is het voor u van levensbelang om precies te weten wat u op dit terrein van de controle door raadsleden kunt verwachten. De kans dat u of uw familieleden rechtstreeks met de nieuwe taken van de gemeente te maken krijgen, is bijna 100%.

Spreek kandidaten erop aan. Begin erover aan de marktstalletjes van de partijen. Ga naar vergaderingen. Bel in als ze op de lokale radio zijn.

Laat ze niet ontglippen.

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (33)