1.600
85

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Zonde van de energie

Ach gut, Wilders manipuleert als hij selectief winkelt in de Koran. Tjonge, jonge, wat een ontdekking. Who cares?

Ja, de rechter, die moet wel omdat het Openbaar Ministerie zo suf is geweest onze populist aan te klagen.

Een rechtszaak waarin theologen komen uitleggen hoe je heilige teksten moet uitleggen. Wie kan zoiets bizars bedenken? Dat we in ons ex-verzuilde land ons bezig houden met een debat over de inhoud van geloof. Ik mag niet meedoen, want anders dan mijnheer Wilders en iemand als Boekestijn heb ik geen studie gemaakt van de Koran. Ik ben niet bij de infantiele Arabist Hans Jansen in de leer geweest, die achter iedere boom een moslim radicaal ziet en meent dat omdat hij 24 uur per dag naar Al Jazeera kijkt elke moslim dat doet.

Gelukkig wil ik ook niet meedoen aan deze heilloze discussie. In een beschaafde samenleving laat je mensen lekker hun geloof geloven, ook al is het nog zo maf. In een beschaafde samenleving reken je mensen af op wat ze doen, niet op wat ze geloven. Zo moeilijk is dat toch niet? Zo mag Wilders van mij alles geloven wat hij wil. En hij mag ook nog vertellen wat hij gelooft. Als ik maar mag zeggen dat hij een manipuleerder is, een populist en bovendien ziek in zijn hoofd en een psychiater van node heeft, dan ben ik allang tevreden. Die rechtszaak is een grote publiciteitskaravaan voor Wilders zelve. Degenen die serieuze artikelen schrijven over zijn geloofswaanzin, doen daaraan mee.

Laten we erover ophouden. Sinds wanneer houden we ons in Nederland bezig met het bestuderen van de inhoud van elkaars geloof? Vroeger haatten katholieken de protestanten en omgekeerd, gewoon, omdat ze anders waren. Dat was eenvoudig. Je hoefde er niet voor te studeren. Ik dacht dat we de verzuiling voorbij waren. Moeten we nu weer artikelen gaan lezen over hoe we de Koran moeten interpreteren om te kunnen kijken of moslims wel acceptabel zijn? Wie denkt dat dat nodig is, schaart zich in het Wilderskamp.

Geef een reactie

Laatste reacties (85)