1.067
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zonder kinderen eerder dood?

Onderzoek onder echtparen levert schrikbarende resultaten op

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wil je langer leven, dan zou je kunnen overwegen kinderen te nemen. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat kinderloze koppels gemiddeld korter leven. Kan dat wel waar zijn? En hoe hebben die bollebozen dat dan wel ontdekt?

Het onderzoek werd gedaan onder 21.000 kinderloze koppels die vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen. Tussen 1994 en 2005 kregen die koppels 15.000 kinderen en 1600 koppels adopteerden een kind. In die periode overleden 200 mannen en bijna 10 vrouwen; 700 vrouwen werden gediagnostiseerd met een geestelijk gezondheidsprobleem en 550 mannen hoorden zo’n diagnose.

Hoe was dat dan allemaal verdeeld tussen de mensen die kinderen kregen en die ze niet kregen? Je zult schrikken.

Vroege dood aan kanker, hart- en bloedvatziekten en ongelukken lag vier keer zo hoog bij de kinderloze vrouwen als bij de vrouwen die van een kind bevielen. Bij de kinderloze mannen was de kans op overlijden aan genoemde oorzaken twee keer zo groot. Die arme mannen en vrouwen hadden ook nog eens vaker een probleem op het gebied van de geestelijke gezondheid.

En hielp dan in elk geval het adopteren van een kind een beetje? Ja, een beetje. Adoptie halveerde de kans op vroeger overlijden en problemen met de geestelijke gezondheid tot de helft. Beter is dus blijkbaar het ‘eigen kind’.

Het onderzoek vertelt natuurlijk helemaal niets over de koppels die besluiten dat ze geen kinderen willen. Die gaan namelijk niet voor een consult naar een vruchtbaarheidskliniek en die blijven dus netjes buiten al dit statistisch gedoe. Misschien leven ze zelfs wel langer. Zouden de onderzoekers niet eens moeten gaan onderzoeken hoeveel invloed maatschappelijke verwachtingen en het daaraan niet kunnen voldoen heeft op de gezondheid van mannen en vrouwen?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje nalezen:
Wereldwijd produceren mannen steeds minder sperma
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)