PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher was te gast bij het praatprogramma WNL op Zondag waar interviewer Rick Nieman en de gasten, waaronder bestsellerauteur Kluun, de aanval openden op GroenLinks-leider Jesse Klaver. Kluun vroeg zich af of Asscher niet te netjes is tegen Klaver. Presentator Rick Nieman toonde, zoals gebruikelijk bij de door De Telegraaf opgerichte omroep, de voorpagina van de zaterdagkrant met de malicieuze berichtgeving over de groene politicus. Asscher ging niet mee in het verbale geweld en de verslaggeving van de ochtendkrant.

“Ik vind dat hij een beetje hard wordt aangepakt. Hij heeft dan een paar regels uit een speech van mij gebruikt. Nou en? Dat zouden meer mensen moeten doen. Geef die jongen het voordeel van de twijfel. Natuurlijk maakt hij zijn verhaal mooi. Hij maakt er wat van.”

Nieman herhaalt vervolgens de kritiek die PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op GroenLinks uitte.

Asscher: “Dat gaat over iets heel belangrijks. Dat gaat niet over imago. We hebben deze week doorrekeningen gehad en dat gaat over wat ben je nou eigenlijk van plan. En dat is meer dan zeggen ik ben voor verandering. Als je plannen betekenen dat er voor ieder gezin een belasting komt van 800 euro en je verstopt dat in je programma dan mag dat ook gezegd worden. En als dan de minister van Financiën zegt ja we willen allemaal een betere planeet en een beter milieu maar we willen wel dat ook gewone gezinnen nog naar hun werk kunnen. Dat vind ik fair.”

Nieman hervat onmiddellijk de aanval op Klaver en zegt “Wat GroenLinks doet is niet fair want ze verstoppen het, het is ontwrichtend, is het dan zelfs… gevaarlijk?”

Asscher gaat opnieuw niet mee in die hysterie. “Gevaarlijk? Nou je moet het wel weten. Je kunt zeggen ik ben voor verandering maar dit is wel heel erg groen en niet erg sociaal.”

Spindoctor Henri Kruithof stelt dat het heel slim is wat GroenLinks doet. “Ze hebben het zo opgeschreven in hun programma dat het CPB het niet meerekent in de koopkrachtcijfers.”

Asscher: “Henri zegt terecht het is ontzettend slim gedaan. Het is prachtig. Maar ik vind, vertel mensen wat je gaat doen. En vertel het hele verhaal. We willen allemaal een betere planeet maar zorg dat je het zo doet dat mensen hun baan houden en het kunnen betalen. Dus je kunt zeggen slim gedaan maar…”

Meteen interrumpeert Nieman: “Of is het misschien… sluw? Is het niet slim maar is het sluw van GroenLinks?”

“Daar komt het bij in de buurt”, antwoordt Asscher. “Als je gaat zeggen we gaan de planeet redden daar ben ik voor, maar als je er een prestigeproject van maakt waar heel veel gewone Nederlanders de rekening voor betalen dan mag dat gezegd worden.”

Geef een reactie

Laatste reacties (61)