Het kabinet Rutte III heeft nu nog een krappe meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer, maar in de peilingen lijken ze die te verliezen. De volgende verkiezingen voor de senaat zullen in het voorjaar van 2019 worden gehouden. De PvdA staat er eveneens slecht voor in de polls, partijleider Asscher maar hoopt er door gedoogsteun in de Eerste Kamer duur te verkopen toch nog wat uit te slepen voor zijn kiezers. Dat zei Asscher vrijdagavond in de talkshow van Eva Jinek.

Er zijn wel drie voorwaarden waaraan het kabinet moet voldoen om de steun van de PvdA te krijgen:

1. Het kabinetsplan dat het mogelijk maakt om arbeidsgehandicapten onder het minimumloon te gaan betalen, moet van tafel
2. Er mag niet worden bezuinigd op de huurtoeslag
3. Het eigen risico in de zorg moet omlaag

Asscher:

Ik ben bereid om dit kabinet op onderdelen te steunen. Zonder meerderheid in de senaat krijgen ze niets gedaan. Maar die samenwerking heeft wel een prijs. Hoe langer Rutte wacht, hoe duurder het wordt.

GroenLinks is eveneens bereid het kabinet te gedogen in de Eerste Kamer, zo maakte partijleider Jesse Klaver zaterdag bekend. Het kabinet zal daarvoor echter bereid moeten zijn tot ‘fundamentele veranderingen’.

Geef een reactie

Laatste reacties (92)