Het BNNVARA consumentenprogramma Kassa meldt zaterdag dat particulieren veel zwaarder worden belast voor hun energieverbruik dan bedrijven:

Op basis van berekeningen van Milieudefensie betalen huishoudens op dit moment 183 keer meer energiebelasting op elektriciteit en 21 keer meer op gas dan grote bedrijven. Over de belastingtarieven voor volgend jaar wordt binnenkort door de Eerste Kamer gestemd. Maar dat we in 2019 meer gaan betalen, staat zo goed als vast. Daarom slaat Milieudefensie alarm. “De grootste vervuilers hoeven het minst te betalen. 80 procent van de CO2-uitstoot komt door de grote vervuilers, maar die hoeven daar het minst voor te betalen. Daarnaast wordt de ODE door 80 procent door burgers en het MKB betaald terwijl 80 procent van de subsidie naar de grote bedrijven gaat. Burgers betalen het grote gros en bedrijven maken er grotendeels gebruik van. Ons ideale scenario? Grote bedrijven moeten naar rato betalen voor hun vervuiling”, aldus directeur Donald Pols.

Zie Kassa vanaf 33:15.

In de studio aan tafel bij Amber Kortzorg reageert GroenLinks-leider Jesse Klaver op de misstand. Zijn partij is een actie gestart tegen de oneerlijke lastenverdeling. Hij constateert dat mensen denken dat zij meer moeten gaan betalen vanwege de klimaatmaatregelen maar in werkelijkheid zit het anders (vanaf 38:50):

“Het is niet het klimaatbeleid dat zorgt voor een hoge rekening maar het zijn politieke keuzes. Dat willen we laten zien. Want het kan gewoon anders. En hoe meer mensen met ons samen een handtekening zetten, hoe duidelijker we dat kunnen maken aan het kabinet. Zodat ze de volgende keer wel serieus naar onze voorstellen voor een eerlijke energierekening kijken”

De actie kan hier ondersteund worden.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (114)