“Er hebben 220.000 mensen naar docu De Kinderen van Juf Kiet gekeken en dat is veel te weinig,” twitterde Norbert Pek, mediajournalist voor onder andere de VARA Gids. En gelijk heeft hij. Alleen al omdat de documentaire in de bioscopen een hit was met 40.000 bezoekers.

Petra en Peter Lataster volgden vier leerlingen in de klas van juf Kiet en vertellen in beelden hun verhaal. 2Doc schrijft:

Kiet is een lerares die je ieder kind toewenst. Ze is liefdevol en altijd rechtvaardig. Haar geduld is oneindig. Ze leert haar kinderen Nederlands lezen en schrijven, maar vooral ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. De kinderen in de klas van juf Kiet zijn nog maar pas in Nederland. Alles is nog nieuw en verwarrend. In het begin hebben ze over alles en niets ruzie. De liefdevolle, maar strenge hand van juf Kiet werkt helend. Langzamerhand winnen de kinderen aan zelfvertrouwen.

Te warm? Trek je terug in de koelkast en bekijk deze documentaire die al wordt vergeleken met het Franse meesterwerk Etre et Avoir. Maar er is een belangrijk verschil, constateert NRC-recensent Hans Beerekamp, in de Franse docu draait alles om de meester, hier om de kinderen.

Wat we in de klas van juf Kiet zien, is een snelle ontwikkeling in hoofd en hart van kinderen met een beladen geschiedenis. Als ze in de klas zitten te gapen, dan heeft dat met enge dromen te maken, vertellen ze schoorvoetend. Jorj, een grimassende clown met opvallende bril, vertelt dat ze in Syrië niet meer naar school konden, want „buiten boem boem”. Het mooiste moment is als juf Kiet hem aanmoedigt naar zichzelf in de spiegel te kijken, wat voor leuke jongen daar staat. Hij kan het nauwelijks opbrengen.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)