Voor het programma Tijs en de ramadan heeft EO-presentator en overtuigd christen Tijs van den Brink zich ondergedompeld in de Nederlandse moslimwereld. Hij interviewde moslims over hun geloof, maar ook woonde hij een paar dagen in bij een moslimgezin en vastte met hen mee tijdens de ramadan. Van den Brink is te gast bij Eva Jinek, samen met het gezin waar hij verbleef, om te vertellen over zijn ervaringen.

Van den Brink begon aan zijn “uitdaging” vanuit nieuwsgierigheid: waarom gaan mensen een maand lang niet eten en niet drinken en wat doet het met je lijf? Maar daarnaast wilde hij ook kennismaken met de moslimgemeenschap en kijken wat zij nou eigenlijk geloven. ‘Hoe kijken ze naar de samenleving? Hoe kijken ze naar christenen? Hoe zit die wereld in elkaar?’

Ook wilde Van den Brink weten hoe moslims zich momenteel voelen in de samenleving. Voelen zij zich vrij om de ramadan te doen, of voelen ze zich gedwongen. En is er veel sociale druk, of mogen ze ermee stoppen als ze dat zouden willen?

Mijn beeld van de islam is dat er niet alleen vrijheid is, dat er ook regels zijn die soms langs onze grondwet schuren. Ik was heel benieuwd: hoe zit dat nou in de harten van die mensen? Houden ze nou meer van onze grondwet, of houden ze toch meer van de koran?

Geef een reactie

Laatste reacties (25)