Filmmaker Michael Moore onderzoekt in Fahrenheit 11/9 de huidige stand van zaken in de Amerikaanse politiek. Hij richt zich vooral op president Trump en het wapengeweld, maar heeft ook aandacht voor nieuwe democratische bewegingen. ‘How.The.Fuck.Did.This.Happen?’ vraagt Moore zich af.

We zien Moore onder andere in zijn geboortestad Flint waar hij laat zien hoe republikeinse bestuurders van de staat Michigan zich verrijken met het leveren van drinkwater. Ooit had iedereen toegang tot schoon water uit een meer, dat in een pijplijn naar de stad kwam. De nieuwe bestuurders hebben een nieuwe pijp voor het water laten aanleggen, maar voor de overwegend arme en zwarte bevolking is het water uit deze nieuwe pijplijn veel te duur. De meeste inwoners van Flint zijn daarom aangewezen op vervuild water uit de rivier. Met als gevolg een dodelijke salmonella-uitbraak en kinderen met veel te hoge loodgehaltes in het bloed.

Fahrenheit 11/9 is een vervolg op Michael Moore’s Fahrenheit 9/11, over toenmalig president George W. Bush en de aanslagen van 11 september 2001. De titel verwijst naar de datum waarop Trump officieel tot president van de Verenigde Staten werd verkozen. De documentaire werd 30 mei uitgezonden door de VPRO.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)