Rotterdam is een stad met twee gezichten, zo begint de omschrijving van de laatste aflevering van De Hokjesman, het populaire programma van de VPRO waarin programmamaker Jurjen Blick het afgelopen seizoen alle ‘hokjes’ van Nederland afging. Het is de stad van rouwdouwers, van niet lullen maar poetsen, maar ook de stad met de grootste werkloosheid en armoede. In de laatste aflevering ging Jurjen Blick vrijdagavond op zoek naar het hart van de Rotterdammer. Waarom houdt de Rotterdammer zo van bouwputten en heipalen? Hoe komt het dat een Kaapverdiaanse bewoner van de stad zich zelden of nooit Nederlander noemt, maar wel Rotterdammer? Ter gelegenheid van dit slot hield de VPRO een uitgebreid interview met Jurjen Blick over zijn geroemde serie. Over de aflevering over Rotterdam zei hij:

Toen we begonnen met De Hokjesman, zeiden we meteen: we willen de Rotterdammers. Alleen, ik kreeg die stad maar niet in mijn vingers; ik snapte hem gewoon niet. Dit jaar dacht ik: nou kan het niet anders! Ik ben toen een week lang door Rotterdam gaan fietsen. Nu ik de stad beter ken, vind ik het een ontroerende plek. Je hebt daar nog wat je vroeger in Amsterdam ook had: je prikt in iemand en er komt meteen een waanzinnig verhaal uit.

En op de vraag wat hij gaat doen nu De Hokjesman stopt, antwoordde hij:

Ik zal niet zeggen dat het op is voor deze serie, er zijn altijd nog wel groepen waarover je een mooie aflevering kan maken. Maar het spannendste vond ik toch het eerste seizoen, toen niemand nog begreep wat we aan het doen waren – ook wijzelf niet. Nu is iedereen aan het programma gewend, en het is natuurlijk leuk dat het succesvol is, tot een Nipkownominatie aan toe. Maar je bent niet meer jezelf aan het verrassen. Je voelt: we doen nu wat we al kunnen – en het is nog even slopend als aan het begin. Dan doe ik toch liever iets wat nieuw en slopend is, haha. Of zoals ik het zei in onze aflevering over de lesbiennes: verwarring is spannender dan bevestiging, en jezelf in verwarring brengen is het aller spannendst.
Blick heeft ook een Spotify-lijst gemaakt van de alle muziek die hij voor zijn programma gebruikte.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (17)