NOS en NRC-correspondent Bram Vermeulen maakte een reportage over de hongersnood in Somaliland die nu woedt. Die werd maandag in Nieuwsuur uitgezonden. Op Twitter zorgde dat voor een storm aan islamofobe en kille reacties. Het werd zo erg dat de journalist zich genoodzaakt voelde te reageren in NRC: Echt, twitteraars, de droogte is niet de schuld van de islam.

In het stuk dat Vermeulen schreef reageert hij op Twitteraars bij wie de nood van de mensen in Somaliland en de  informatieve en menselijke reportage van de journalist blijkbaar niet aankwamen.

Dat was het moment dat jij die tweet de wereld in stuurde. „De natuur is keihard”, schreef je. „Het is triest. Maar de #islam is medeschuldig.” Verontschuldig me voor mijn naïviteit @KnaapenHenk. Ik ben al een tijdje weg uit Nederland. Maar hoe dan? Hoe heeft de islam de regens van de afgelopen drie jaar uit Somaliland verjaagd? Hoe baarde de islam dat vervloekte kind El Nino? Hoe verwarmde de islam de Grote Oceaan en zorgde de islam voor het opdrogen van de waterreservoirs aan de westkust van Zuid-Afrika, van Angola tot aan Kenia, Ethiopië, Soedan en Somalië.

Ik snap dat de beelden die je maandag zag, @KnaapenHenk, je raakten. Die boosheid is ook empathie. Je was niet de enige die na de uitzending maandagavond een schuldige zocht. De reportage werd ontvangen met een lawine van reacties die de verantwoordelijkheid van de droogte neerlegden bij overbevolking („ze blijven doorfokken”), corrupte regimes en ‘kopvodden’ . @HindoevoorPVV schreef: „Moslimkinderen in Somaliland verhongeren. Zie de oemhah in praktijk. Waar zijn de rijke Golfstaten met hun geld?”

Vermeulen legt in zijn artikel verder uit dat hoewel het conflict met de moslimextremistische Al Shabaab meespeelt het ingewikkelder is dan simpelweg ‘de islam’ de schuld te geven. Zo moet ook de klimaatverandering mee worden genomen en de weigering van het Westen om daar structureel beleid op te voeren. Ook noemt hij Saoedi-Arabië, Turkije en Koeweit die als eerst hulp stuurden en de VS die gewone burgers lieten stikken om Al Shabaab te grazen te nemen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verbood in 2011 alle hulporganisaties hulp te verstrekken aan gebieden waar Al Shabaab actief was. Daarmee strafte het Witte Huis niet alleen de strijders van Al Shabaab, maar ook miljoenen Somaliërs die onder hun juk leefden.

Lees hier meer over de hongersnood in Somalië, Jemen, Soedan en Nigeria.

Geef een reactie

Laatste reacties (51)