In Ons moederland laat regisseur Shamira Raphaëla zien hoe extreemrechtse ideeën de laatste jaren steeds meer ‘normaal’ worden. Ze doet dat aan de hand van een portret van Constant Kusters, al jarenlang leider van de neonaziclub NVU. In de vorige eeuw werd hij nog als een paria behandeld maar dat is veranderd. Hij was een paar jaar terug zelfs welkom als gast bij de talkshow Pauw om daar zijn – vermoedelijk valse – bewering te doen dat hij achter de protesten tegen asielzoekerscentra zat.

Shamira Raphaëla verklaarde over de film tegen opdrachtgever VPRO: “Met de film wilde ik, zelf van biculturele afkomst, het monster onder mijn bed ontmaskeren door het licht aan te doen. (…) Ik spendeerde drie jaar in het hart van een extreemrechtse partij, confronteerde mijn angsten en liet me inspireren tot het maken van een film die, mijns inziens, een grote maatschappelijke urgentie heeft. Deze film gaat niet alleen over Kusters van de NVU, maar over ons allemaal. Waar komen we vandaan en waar willen we naartoe als samenleving?”

Shamira Raphaëla maakte eerder met Clarice Gargard de documentaire ‘De waarheid over mijn vader’ die dit jaar een Gouden Kalf won.

NRC schrijft:

Tussen de historische beelden die Raphaëla gebruikt, zitten dan wel weer hele sterke. Neem de zwijgend wegkijkende hoofden van CDA- en VVD-kopstukken als Hans Janmaat in de Kamer spreekt. Daarna volgen beelden waarin hedendaagse politici van CDA en VVD best vergelijkbare dingen zeggen.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)