Wat wil Mark Rutte de komende jaren met Nederland? De minister-president is ook bij de komende verkiezingen weer de leider van de VVD. Maar hoe wil hij specifiek als liberaal de komende jaren accenten gaan leggen? Maakt hij zich zorgen over de deze week aantredende regering van president Trump? En met wie wil hij zelf straks gaan regeren? In Buitenhof werd een uur lang met Rutte gesproken over het politieke jaar 2017, de campagne, de VVD, duurzaamheid en het populisme van deze tijd. Hoewel het interview met Rutte door maar liefst drie Buitenhof-presentatoren gebeurde, werd de premier echter nergens het vuur aan de schenen gelegd.

Het gesprek begon met een terugblik op het afgelopen weekend waarin vijf partijen – SP, GroenLinks, PvdA, CDA en SGP – hun partijcongres hielden. Op elk congres was Rutte, inmiddels al zes jaar premier, de kop van jut. Zo zei CDA-leider Sybrand Buma ‘de morele crisis in dit land’ aan Mark Rutte te wijten en liet de SP bij monde van Emile Roemer weten de VVD op voorhand al uit te sluiten qua samenwerking. Daarover zei Rutte dat hij zich niet herkent in de woorden van Buma, omdat hij als premier juist normen en waarden hoog in het vaandel draagt. Dat komt volgens de premier bijvoorbeeld tot uiting in het feit dat hij zich onlangs nog heeft uitgesproken over de belangrijke rol van de christelijke kerk in de samenleving.

Het uitsluiten van de VVD door de SP zegt Mark Rutte te verbazen, maar dat is – zo vindt de premier – omdat de SP zichzelf al veel eerder buitenspel heeft gezet door geen concessies te willen doen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg. Zelf houdt Mark Rutte een kabinet met alle partijen open, met één uitzondering: de PVV. ‘De kans dat de VVD een regering gaat vormen met de PVV is nul,’ zei Rutte stellig.

Dat niet samenwerken met de PVV geldt overigens alleen voor de partij zelf, zo zei Rutte, en niet voor de kiezers. ‘Dat zijn fatsoenlijke mensen,’ aldus de premier.

Met wie ook samengewerkt zal worden, is de regering van de komende week aantredende Amerikaanse president Donald Trump. Volgens Rutte gingen ook bij hem ‘de wenkbrauwen even omhoog’ nadat Trump verkozen werd, maar is het desalniettemin in het belang van Nederland dat de verhoudingen tussen de beide landen intact blijven. Dat Trump de geliefde kandidaat was van Vladimir Poetin en de liefde voortdurend wederzijds blijkt te zijn, verandert daar voor Rutte niets in. Ook niet omdat de Russische overheid alle pogingen tot een gedegen onderzoek naar de aanslag op vlucht MH-17 frustreert.

Ook werd in het gesprek de column van journalist Max Westerman aangehaald, waarin hij zei niet meer in Nederland te willen wonen vanwege het toegenomen racisme en de polarisatie. Rutte herkent zich daar niet in en denkt dat het allemaal wel meevalt. Dat komt, zo zegt hij zelf, omdat hij een keer per week voor een klas staat waarin ook kinderen met een migrantenachtergrond zitten die daar wat Rutte betreft helemaal niet zo mee bezig zijn. Ook heeft Rotterdam een burgemeester met een Marokkaanse achtergrond, net als de huidige Kamervoorzitter. Eerder had Rutte al eens laten optekenen dat jongeren die vanwege hun afkomst te maken krijgen met discriminatie, zich maar moeten ‘invechten’. Daar blijft Rutte achter staan. Als iemand met de naam Mohammed zegt twee keer zo vaak te moeten solliciteren, zegt Rutte: ‘Dat is idioot, maar het is wel jouw taak om door te zetten.’

Rutte besloot het gesprek met de opmerking dat hij van plan is contact op te nemen met Max Westerman, omdat hij vindt dat mensen met het talent van Westerman juist moeten blijven en de armen uit de mouwen moeten steken om de samenleving te helpen vormen. ‘Hij gaat niet weg,’ vond Rutte.

Geef een reactie

Laatste reacties (197)