De Nederlandse regering heeft een gewapende groepering in Syrië gesteund die door het Openbaar Ministerie (OM) als terroristisch is bestempeld. Dat blijkt deze week uit onderzoek van Nieuwsuur en Trouw.

In de periode mei 2015 tot voorjaar 2018 steunde Nederland 22 gewapende groepen in Syrië die als gematigd werden bestempeld. Die organisaties, waarover verder geen mededelingen werden gedaan, werden voorzien van auto’s, voedsel, medicijnen, communicatieapparatuur, tenten, uniformen en trainingen. In totaal bedroegen de kosten van de steun zo’n 25 miljoen euro. De groeperingen kregen geen wapens.

Een van de organisaties die in aanmerking kwam voor steun was Jabhat al-Shamiya, een beweging die door het OM wordt omschreven als ‘een criminele organisatie met terroristisch oogmerk’. Ook zou de groepering de oprichting van een kalifaat nastreven. Het OM vervolgt momenteel een Nederlander die zich zou hebben aangesloten bij Jabhat al-Shamiya.

Volgens Nieuwsuur en Trouw was het toezicht op de Nederlandse hulp aan Syrische oppositiegroepen gebrekkig en werd de Tweede Kamer nauwelijks geïnformeerd. De steun aan de rebellen werd bestempeld tot staatsgeheim, wat inhoudt dat de informatie naar zowel journalisten als Kamerleden tot een minimum werd beperkt. Vrijdagavond stuurden buitenlandministers Stef Blok en Sigrid Kaag een brief naar de Kamer met daarin de mededeling dat de hulp aan Syrische groeperingen wordt beëindigd. Die zou nutteloos zijn geworden omdat de winst van de Syrische dictator Assad niet meer te stuiten is. Ook zou volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken de steun aan Syrische rebellen dit voorjaar al zijn gestaakt, omdat het risico te groot was dat de middelen in verkeerde handen zouden vallen.

Geef een reactie

Laatste reacties (72)