Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Heeft de overheid genoeg aandacht voor moslimhaat en extreemrechts

  •  
17-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Leden van de extreemrechtse, islamofobe groepering Pegida besmeurden afgelopen zondag het terrein van een nieuw te bouwen moskee in Enschede met varkensbloed. Ook werd een houten kruis in de grond geslagen dat eveneens met varkensbloed werd ingesmeerd. ‘Een kerk’, zei Pegida zelf, dat ook sprak van ‘inwijden’. Burgemeester van Enschede Onno van Veldhuizen noemde de actie van Pegida provocatief en vergeleek het met de Ku Klux Klan.
Zijn de autoriteiten eigenlijk wel in staat adequaat te reageren op islamofobe acties als deze. Daarover een debat in het NTR-programma De Nieuwe Maan met Farid Azarkan (Tweede Kamerlid DENK), Abdelhamid Bouzzit (Bestuurder/ secretaris SIOR Haaglanden) en Ineke van der Valk (onderzoeker verbonden aan de Universiteit Leiden).
Azarkan wijst op het gevaar dat uitgaat van groepen als Pegida, van wie uit een nieuwe rapportage van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding blijkt dat de leden steeds extremer worden :
"Het zijn gevaarlijke mensen, om twee redenen. Op de eerste plaats hebben ze in hun bestaan continu het idee om haat te verspreiden, maar ook leugens, over vluchtelingen, over mensen met een islamitische achtergrond. Maar het tweede is, ze hebben zelf aangekondigd dat ze nog veel meer en nog radicalere acties gaan doen."
Azarkan wijst er ook op dat met alle – terechte – aandacht voor terrorisme, er overwegend één richting wordt opgekeken. Onterecht, volgens hem:
"In de afgelopen tien jaar hebben we een terroristische aanslag gehad in Nederland. Eentje. En dat was nota bene tegen een moskee in Enschede. Toen mensen daar aan het bidden waren, een stuk of zestig, mensen daarlangs liepen en een brandbom naar binnen gooiden. Die mensen zijn opgepakt, dat heeft de politie prima gedaan."
"Het is prima dat we in Nederland heel alert zijn op jihadisme, radicalisering, mensen die misschien van plan zijn aanslagen te plegen. Het ministerie heeft daar een aanpak voor, 37 acties. Maar je ziet ook dat onderzoekers waarschuwen voor het gevaar van rechtsextremisme, dat we dat te weinig benoemen en er te weinig onderzoek naar doen en wij willen dat dat ook op de kaart komt."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.