Binnen de politie wordt een kritische houding niet gewaardeerd. Agenten die dat wel doen krijgen een psychiatrisch stempel opgedrukt om zo uit de organisatie gedrukt te kunnen worden. Dat blijkt uit een reportage van EenVandaag. Daarin is agent Karin aan het woord. Nadat zij een vriend van de politiechef bekeurt en door diezelfde chef wordt gedwongen dit in te trekken, gaat het van kwaad tot erger.

Ook heeft EenVandaag een geheime opname in handen van een gesprek. Daarin worden de voordelen besproken van het ontslaan van een agent op medische gronden. Op die manier kunnen de kosten van het ontslag op het UWV worden afgeschoven.

Politiebond ACP heeft laten weten geschokt te zijn door de onthullingen. In een reactie op de uitzending van EenVandaag zelf bondsvoorzitter Gerrit van de Kamp tegen de NOS:

Het is schandalig, en niet het enige voorbeeld van wanpraktijken tussen de leiding en medewerkers. Kritiek wordt niet geaccepteerd, mensen worden weggepest, er wordt angst gecreëerd en er worden kunstgrepen uitgehaald om iemand de organisatie uit te krijgen.

Bij de bond is men evenwel niet verrast, er zijn namelijk meer soortgelijke situaties bekend:

We weten van onze juristen en gesprekken die we met leden voeren dat er meer gevallen bekend zijn. In veel van die situaties zijn zaken moeilijk te bewijzen, zijn mensen moegestreden en zien zij een gevecht tegen het systeem niet zitten.

De Nationale Politie laat weten dat het verhaal van EenVandaag niet klopt. Op de website schrijven zij:

Hoewel we het verhaal op meerdere punten kunnen weerleggen, kiezen we er niet voor om dat via de media te doen. We vinden het niet gepast om als werkgever details over een werknemer bekend te maken als er een arbeidsconflict speelt.

Vakbond ACP heeft een spoedoverleg aangevraagd met korpschef Erik Akerboom.

cc-foto: Ramon Vasconcellos

Geef een reactie

Laatste reacties (20)