Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof

  •  
04-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
Documentairemaker Shuchen Tan volgde Sigrid Kaag van Beiroet naar het Binnenhof. Hoe is het om terug te keren in Nederland na jarenlang in het Midden-Oosten te hebben gewerkt als VN-diplomaat?
Rechtse critici hadden hun mening al klaar voor de documentaire werd uitgezonden. Tot in de Tweede Kamer aan toe werd er schande gesproken van de ‘propaganda’ die de publieke omroep voor D66 zou maken.
Onterechte kritiek, aldus de VPRO, die de documentaire uitzond. “Journalisten werkzaam voor de VPRO zijn geen verlengstuk van de politiek, maar nemen waar en doen daar op hun eigen wijze verslag van. Kritisch en met open vizier, want het eindoordeel is uiteindelijk altijd aan de kijker”, stelde de omroep in een verklaring.
" Het is niet alleen de taak van de media om allerhande meningen over de politiek een podium te bieden, maar ook om te laten zien hoe die politiek van binnenuit werkt. Journalisten moeten zelf op onderzoek uitgaan. Met eigen ogen aanschouwen wie onze volksvertegenwoordigers zijn, hoe zij tot besluiten komen en in welke context zij hun werk doen. Dat doet de VPRO sinds jaar en dag. We nodigen Mark Rutte en andere vooraanstaande politici van alle stromingen uit in Zomergasten en we maakten de afgelopen jaren documentaires over onder andere Wouter Bos, Geert Wilders, Frans Timmermans, en premiersportretten van Ruud Lubbers en Wim Kok. We doen dat altijd volgens onze strenge journalistieke normen, waarbij volstrekte onafhankelijkheid en de autonome keuzes van de maker leidend zijn. Dat geldt ook voor de documentaire over Sigrid Kaag. Het hoort bij de democratie dat media laten zien hoe het politieke bedrijf werkt. Daarbij zijn dit soort documentaires belangrijk, ze geven meer inzicht dan een tweet of een snelle quote en dragen daarmee bij aan genuanceerde beeldvorming. We vinden het voor onze open democratie geen goede ontwikkeling als Tweede Kamerleden en zogeheten opiniemakers vooraf, zonder ook maar een seconde van de documentaire te hebben gezien, al hun oordeel klaar hebben en opperen dat deze film niet zou mogen worden uitgezonden."
Het hoort bij de democratie dat media laten zien hoe het politieke bedrijf werkt. Daarbij zijn dit soort documentaires belangrijk, ze geven meer inzicht dan een tweet of een snelle quote en dragen daarmee bij aan genuanceerde beeldvorming. We vinden het voor onze open democratie geen goede ontwikkeling als Tweede Kamerleden en zogeheten opiniemakers vooraf, zonder ook maar een seconde van de documentaire te hebben gezien, al hun oordeel klaar hebben en opperen dat deze film niet zou mogen worden uitgezonden.
Ook filmmaker Tan bestrijdt dat ze een verlengstuk is van D66. In een interview zegt ze:
" ‘Ik ben geen politiek dier. Ik loop nooit op het Binnenhof rond. Ik ben ook geen D66’er, ik heb helemaal niets met die partij. Ik maakte deze film vooral omdat ik persoonlijk geïnteresseerd was in Kaag. In 2015 filmde ik haar voor een uitzending van het VPRO-programma Tegenlicht in Libanon. Ik was onder de indruk van de stoere manier waarop zij haar werk deed. Toen ze in 2017 naar Nederland kwam om minister te worden, was ik heel benieuwd hoe zo iemand zich zou handhaven in de Haagse politiek."

Meer over:

vpro, #video, d66, sigrid kaag
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.