De legendarische cartoonist en striptekenaar Peter van Straaten is op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsetrdam overleden. Dat wordt gemeld op zijn eigen site.

In Memoriam: Peter van Straaten (1935-2016) Zijn werk is geliefd en veelomvattend: van politieke prenten, cartoons en strips, een akters, erotische tekeningen tot vele bundels met proza. Een groot deel van zijn leven tekende Peter van Straaten voor Het Parool (van 1958 -2012) later ook wekelijks voor de Volkskrant en een geïllustreerde column in NRC Handelsblad. Van Straatens laatste tekening verscheen dinsdag 2 augustus 2016 in de Volkskrant (“Daar lag Engeland”). Op 27 september jl ontving Peter van Straaten voor de vijfde maal de Inktspotprijs, de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar.

Lees hier het hele In Memoriam

De Volkskrant schrijft:

Geen tekenaar kon het alledaags gekluns zo indringend weergeven als Peter van Straaten. Uitgebluste echtparen, verveelde pubers, bekvechtende buren, opdringerige collega’s, jaloerse vriendinnen, zichzelf overschattende mannen, kijvende vrouwen, ze modderden wat aan met zichzelf en elkaar in de wereld van Van Straaten. Van geboorte tot de dood, het was een en al gedoe.

Video: Documentaire van Pieter Verhoeff over tekenaar en schrijver Peter van Straaten, waarin ook zijn fictieve creatie Agnes een rol speelt.  (2006)

Geef een reactie

Laatste reacties (15)