De schrijver Özcan Akyol wordt zwaar bedreigd door Turkse nationalisten vanwege de tv-serie die hij maakte over Turkije, De neven van Eus. De auteur van de bestseller Eus is wel wat kritiek en woede gewend vanwege zijn vrijgevochten opvattingen “maar nu is een grens bereikt. Als er niets gebeurt, lijkt het of zij vrij spel krijgen. Ik wil een signaal afgeven dat al die scheldpartijen en dreigementen niet onopgemerkt blijven. Dat ze strafrechtelijke consequenties kunnen krijgen,” verklaart hij in de Volkskrant. Bedreigingen die hij ontvangt stuurt hij linea recta door naar de politie die de verbaal geweldplegers thuis opzoekt.

De laatste golf van woede werd gewekt door bovenstaande aflevering van afgelopen zondag waarin Akyol toont dat het toerisme is ingestort. Ook laat hij zien dat de conservatieve islam oprukt in de badplaats Antalya die voorheen bekend stond als toeristenparadijs. Na elf uur ’s avonds mag er geen muziek worden gedraaid. Alcoholgebruik wordt steeds meer verboden verklaard of onmogelijk gemaakt. En mannen en vrouwen worden op het strand van elkaar gescheiden. Het toerisme, een belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid wordt zo de nek om gedraaid.

De door een half miljoen mensen bekeken aflevering werkte als een rode lap want het is voor Turken die in Erdogan geloven ondenkbaar dat het onder diens leiding steeds slechter gaat met het land. En zelfs als ze dat erkennen mag er niet over gesproken worden. Struisvogelpolitiek is immers erg populair in religieuze en nationalistische kringen, anders kun je taboe’s niet in stand houden.

Komende zondag worden de kijkers door Akyol getrakteerd op een kijkje in Kayseri, een industriestad met een miljoen inwoners in het midden van Turkije en bolwerk van de islamistisch populistische AK-partij van Erdogan. “Daar werden Akyol en zijn cameraploeg belaagd door woedende mannen, die dreigden met schoenen en broekriemen. De Nederlanders moesten worden ontzet door de lokale politie,” aldus de Volkskrant.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)