Woensdagochtend was DENK-leider Tunahan Kuzu te gast in het WNL-programma Goedemorgen Nederland. Het was de bedoeling dat Kuzu gasthoofdredacteur en -presentator zou zijn, maar die uitnodiging trok WNL een paar dagen geleden in. Kuzu kwam alsnog langs, als ‘gewone’ gast, en liet direct weten wat hij van WNL vindt: ‘Een baggeromroep’.

Goedemorgen Nederland heeft in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen elke dag een andere partijleider in de studio als gastpresentator. De uitnodiging aan Kuzu werd ingetrokken, zo legde presentatrice Maaike Timmerman uit, omdat Kuzu vorige week het NTR-programma De Nieuwe Maan had bekritiseerd. Volgens Kuzu is dat programma – de opvolger van het programma De Halve Maan, het enige programma binnen het publieke bestel in het kader van de moslimzendtijd – tegenwoordig vooral bezig met kritiek op de islamitische gemeenschap en multiculturele samenleving. Presentatrice Fidan Ekiz noemde die opmerkingen bemoeienis van een politieke partij en ‘doodeng’, en nodigde vervolgens voor de komende uitzending de voorman van de extreemrechtse groepering Pegida als gast uit.

Desondanks was men bij WNL van mening dat de opmerkingen van DENK over De Nieuwe Maan niet door de beugel kunnen: ‘Onze hoofdredacteur vindt het niet gepast na allerlei aanvallen van u op de persvrijheid, om u als gasthoofdredacteur neer te zetten. Dat u zich als leider van een politieke partij met de inhoud van een programma bemoeit, vinden wij niet oké,’ aldus Maaike Timmerman.

Kuzu kwam voorbereid in de uitzending. Hij had meerdere artikelen van WNL bij zich waaruit blijkt hoe vooral die omroep DENK in het nieuws brengt. Zo haalde hij een artikel aan waarvan de kop luidde: DENK is een achterlijke Midden-Oosten-partij. Kuzu merkte erbij op dat zowel hij als zijn partijgenoten bedreigingen ontvangen na het verschijnen van dergelijke artikelen. Maaike Timmerman wierp tegen dat die artikelen onder de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting vallen. Kuzu vond op zijn beurt WNL ‘een baggeromroep die de puurste vorm van riooljournalistiek bedrijft’.

De DENK-leider deed ook nog pogingen om uit te leggen waar zijn partij voor staat en naar streeft, namelijk niet zozeer integratie, maar wederzijdse acceptatie van mensen met en zonder migratieachtergrond. Ook wees hij medegast, de rechts-conservatieve Syp Wynia, terecht die meermaals DENK tot ‘allochtonenpartij’ wilde bestempelen. ‘Mijn grootvader kwam hier vijftig jaar geleden naartoe, ik ben inmiddels ook al gewoon van de derde generatie,’ aldus Kuzu die duidelijk maakte waarom de term allochtoon een onnodige tweedeling veroorzaakt.

Maaike Timmerman wilde tot slot Kuzu, en vooral de kijkers van WNL, ervan overtuigen dat de integratie toch echt niet geslaagd is. Als voorbeeld noemde ze eerst een oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond in de bijstand. Daarna noemde ze ook een oververtegenwoordiging van ‘Marokkaanse’ jongeren die in aanraking komen met justitie ten opzichte van ‘Nederlanders’. Waar Timmerman aan voorbij ging was niet alleen dat die ‘Marokkaanse’ jongeren ook Nederlanders zijn, maar ook dat die oververtegenwoordiging verdwijnt zodra criminaliteitscijfers worden bekeken per inkomensgroep. Kuzu mocht het niet meer hebben over de zaken die juist erg goed gaan onder groepen met een migratieachtergrond, de tijd was op.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)