Koning Willem-Alexander bracht dinsdag een verrassingsbezoek aan Ter Apel, het dorp dat zo vaak in het nieuws is als asielzoekershoofdstad van Nederland. De koning sprak met inwoners over de problemen rond het asielzoekerscentrum, over overlast van een kleine groep asielzoekers en de maatregelen die daartegen zijn genomen. Twee van deze inwoners zijn woensdag te zien in ‘De stemming in Ter Apel’ van ZEMBLA. Maandenlang werden zij en hun leven in het Groningse dorp gevolgd.

Vergrijzing, bedrijfssluitingen en een werkloosheid van dertig procent. Het gaat niet goed met Ter Apel als er in 1997 een asielcentrum komt. Het Groningse dorp met nog geen negenduizend inwoners groeit uit tot de asielzoekershoofdstad van Nederland. Honderdduizenden vluchtelingen uit alle windstreken zijn via Ter Apel naar Nederland gekomen. Het asielcentrum is de economische motor van de regio. Ruim elfhonderd mensen hebben er een baan en de middenstand doet goede zaken.

Maar er is ook een ander verhaal: asielzoekers uit veilige landen die het dorp lastig vallen met inbraken, winkeldiefstal en intimidatie. “Ons mooie dorp gaat naar de Filistijnen”, zeggen verontruste burgers. Bij de Kamerverkiezingen afgelopen maart werd de PVV in het van oudsher PVDA -bolwerk Ter Apel met voorsprong de grootste partij.

Voor de bewoners van Ter Apel brachten de asielzoekers lange tijd vooral werkgelegenheid, een bruisend winkelcentrum en extra geld voor leuke dingen in de gemeentekas. Maar er klinkt nu ook angst en boosheid over een overheid die slecht nieuws over het asielcomplex bagatelliseert. Er is voor tachtig miljoen euro een nieuw complex gebouwd in Ter Apel met een eigen huisartsenpost, een school en huisvesting voor maximaal tweeduizend asielzoekers. Deze maand wordt het feestelijk geopend. Zembla onderzoekt de stemming in Ter Apel.

ZEMBLA – ‘De stemming in Ter Apel’ woensdag 5 april om 21.15 uur bij de VARA op NPO 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)