95

‘Het acuut stresssyndroom bestaat niet’

Mitch Henriquez kan niet zijn overleden aan een acuut stress-syndroom omdat het niet bestaat. Dat stellen drie hoogleraren intensive care-geneeskunde en een betrokken cardioloog in het VPRO-radioprogramma Argos.

Het Openbaar Ministerie eist geen straf tegen de agenten die Henriquez mishandelden omdat zij niet bewezen achten dat het gebroken strottenhoofd, kapotte ribben, kapotte lever, kapotte geslachtsdeel en andere verwondingen zijn dood veroorzaakten. Het OM acht wel bewezen dat Henriquez overleed aan ‘acute stress’, een ‘syndroom’ dat in de wetenschappelijke literatuur helemaal niet terug te vinden is.

Volgens de cardioloog die Henriquez op de intensive care behandelde is de doodsoorzaak duidelijk:

Ik wil gewoon optimaal voor mijn patiënt gezorgd hebben. Mijns inziens was het absoluut geen acuut stress-syndroom. De oorzaak van overlijden was: te weinig zuurstof ten tijde van stress. En dat zuurstoftekort komt door de nekklem.

Ook Armand Girbes van het VU Medisch Centrum weerspreekt de conclusie van het OM:

Ik ben specialist in intensive care-geneeskunde, en ik ken die aandoening niet. Om het netjes te zeggen: het is niet een gedefinieerde ziekte of syndroom. In gewoon Nederlands: het bestaat niet. En je kunt niet aan iets overlijden dat niet bestaat.

Professor Jan Bakker van Columbia University las de beschikbare stukken waarop het oordeel van het OM is gebaseerd:

Maar daarin lees ik een redenatie in de trant van: ik zit op de Veluwe en hoor hoefgetrappel, dus dat zal wel een kudde zebra’s zijn – terwijl de meest voor de hand liggende conclusie wordt weggestreept. Je legt iemand een nekklem aan, gaat bovenop zijn borstkas zitten, drukt z’n buik op de grond en achteraf heeft die persoon allemaal bloeduitstortingen en breuken in het kraakbeen van de hals, en dat alles leidt tot de exotische diagnose van acuut stress-syndroom. Dat is een heel merkwaardige gedachtegang.

De forensisch patholoog die het lichaam van Henriquez onderzocht noemde als belangrijkste doodsoorzaak: ‘samendrukkend geweld op de hals’ als gevolg van de nekklem die door agenten werd toegepast. Die conclusie werd door het OM verworpen. Argos ontdekte dat een deskundigenrapport geschreven door de Leuvense hoogleraar gerechtelijke geneeskunde Wim van de Voorde, buiten het strafdossier is gehouden. Ook dit rapport, dat werd geschreven in opdracht van de advocaten van de beklaagde agenten, concludeert dat Henriquez vermoedelijk niet is overleden aan een acuut stress-syndroom.

Volgende week doet de rechter uitspraak in de zaak tegen twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de gewelddadige arrestatie van Mitch Henriquez. Het OM acht mishandeling weliswaar bewezen, maar eist vrijspraak voor doodslag en dood door schuld. De agenten zouden al ‘genoeg gestraft‘ zijn.

Lees ook op Joop: Stop de politie, in naam der wet

Geef een reactie

Laatste reacties (95)