Laatste update 22:04
97

Afschaffing dividendbelasting honderden miljoenen duurder dan gepland

Het dure kadootje van Rutte aan het bedrijfsleven (en Shell in het bijzonder), de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting, valt nog eens honderden miljoenen duurder uit dan gepland. Het AD meldt dat bronnen in Den Haag spreken van een bedrag in de richting van 2 miljard euro.

Het afschaffen van de belasting op de winstuitkering van ondernemingen aan hun aandeelhouders stond in geen enkel verkiezingsprogramma, maar op aandringen van de premier werd het omstreden plan er toch doorheen geduwd. Nu blijkt dat de schatkist door het schrappen van de dividendbelasting jaarlijks geen 1,4 miljard euro aan inkomsten misloopt, zoals eerder geschat, maar over 2018 al 1,9 miljard euro. Een betrokkene zegt in het AD: “Het kan zomaar zijn dat het meer dan 2 miljard wordt.”

Het kabinet wil de dividendbelasting per 1 januari 2020 schrappen, maar moet zich in het wetsvoorstel – dat met Prinsjesdag naar de Kamer gaat – baseren op de meest actuele cijfers. Elke euro bovenop de 1,4 miljard uit de jaarbegroting van het regeerakkoord zal ergens anders geschrapt moeten worden, dus er staat veel druk op het plan. Ook omdat de oppositie doorheeft dat de maatregel zeer impopulair is bij de bevolking. Het kabinet komt morgen voor het eerst sinds het zomerreces weer bijeen voor de ministerraad.

Geef een reactie

Laatste reacties (97)