Laatste update 12:36
28

Alders adviseert groei Schiphol, negeert omwonenden, lokale bestuurders en milieuorganisaties

Na maanden van onderhandelen over de groei van Schiphol heeft Hans Alders, de voorzitter van het overleg, op eigen houtje besloten om de luchthaven te laten groeien met 10.000 vluchten tot 2023. Terwijl omwonenden, lokale bestuurders en milieuorganisaties daar tot nu toe fel op tegen waren en tot 2023 juist helemaal geen groei willen. Dat meldt de NOS.

Het ‘Schipholpolderoverleg’ tussen Schiphol zelf, de luchtvaartsector, milieuorganisaties, bedrijfsleven, gemeenten, provincies en omwonenden, onder leiding van voorzitter Hans Alders, zou met een gezamenlijk advies moeten komen aan het kabinet, maar omdat zij er samen niet uitkomen, gaat Alders zelf een advies uitbrengen. In zijn voorstel oppert hij om de luchthaven te laten groeien tot 510.000 vluchten in 2023, en voor de periode daarna later opnieuw te onderhandelen.

Matt Poelmans, die de omwonenden vertegenwoordigd, is niet te spreken over het plan. Hij wil eerst bespreken of groei überhaupt noodzakelijk is, voordat er onderhandeld kan worden over de omvang en de voorwaarden van de groei:

Het is merkwaardig en teleurstellend. Hij wil een advies uitbrengen dat partij trekt voor de luchtvaartsector. Het is nergens op gebaseerd. Waarom neemt hij het standpunt van gemeenten, provincies en bewoners niet over?

Milieuorganisaties en lokale bestuurders zijn evenmin te spreken over de gang van zaken. De woordvoerder van Hans Alders wil pas met een reactie komen na de laatste onderhandelingen vandaag.

Lees ook op Joop: Milieurapport Schiphol heeft ‘schijn van partijdigheid’ tegen

Cc-foto: Enriz Martinez

Geef een reactie

Laatste reacties (28)