Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amnesty classificeert Navalny niet langer als gewetensgevangene

  •  
24-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
541 keer bekeken
  •  
navalny

© Russian opposition leader Alexei Navalny stands in a cage in the Babuskinsky District Court in Moscow, Russia, Saturday, Feb. 20, 2021. Two trials against Navalny are being held Moscow City C

Amnesty International beschouwt de Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny niet langer als gewetensgevangene. De mensenrechtenorganisatie heeft daartoe besloten omdat Navalny in het verleden racistische opmerkingen zou hebben gemaakt en omdat hij zich zou hebben uitgesproken voor geweld en discriminatie, meldt Radio Free Europe. Dergelijke uitingen en standpunten zijn in strijd met de definitie die Amnesty hanteert voor gewetensgevangenen.
Amnesty blijft zich nog wel inzetten voor de vrijlating van Navalny, die zaterdag 2,5 jaar strafkamp opgelegd heeft gekregen. Navalny werd veroordeeld omdat hij zich enkele malen niet bij de politie had gemeld. De activist kon de afspraken met de politie niet nakomen omdat de Russische autoriteiten hem hadden vergiftigd.
De bekende Oost-Europa-expert en auteur Anne Applebaum spreekt schande van de beslissing van Amnesty. Ze noemt het op Twitter een “verdrietige dag”. “Amnesty buigt voor een Russische lastercampagne.”
Aric Toler, die actief is voor Bellingcat, wijst erop dat Amnesty zich volgens Russische berichten heeft laten beïnvloeden door de dochter van een Russische multimiljardair. Toler begrijpt weinig van het besluit van de mensenrechtenorganisatie. Hij vraagt zich af of Amnesty nu de politieke overtuigingen van alle gewetensgevangenen tegen het licht gaat houden. “Ik denk dat je er dan maar weinig overhoudt.”
Een medewerker van de oud-wereldkampioen schaken en mensenrechtenvoorvechter Garry Kasparov wijst erop dat de xenofobe opvattingen van Navalny allesbehalve controversieel zijn in Rusland. “Maar het is bullshit om niet te vechten voor iemand die gevangengezet en bijna vermoord is omdat hij geen Bernie Gandhi Mandela is. Hij riskeert zijn leven om tegen een maffia-dictatuur te strijden.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.