Laatste update 20:42
66

Amsterdam demonstreert tegen racisme in de gemeenteraad

In het centrum van Amsterdam is zondag gedemonstreerd tegen het racisme van politieke partijen als FvD en PVV in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens het Parool liepen zo’n 1300 mensen mee in de demonstratie, volgens de NOS zelfs zo’n 3000.

‘Geen racisme in de raad’, was het credo van de demonstranten. Behalve burgers, waren ook enkele afgevaardigden van politieke partijen aanwezig, waaronder die van GroenLinks en de Piratenpartij. De SP-jongerenorganisatie was ook prominent aanwezig, ondanks dat SP-lijsttrekker Laurens Ivens eerder al liet weten zelf niet mee te willen lopen. Dat geldt ook voor de Amsterdamse Partij van de Arbeid. Het PvdA-raadslud Emre Ünver was op persoonlijke titel wel aanwezig.

De protestactie werd georganiseerd door het Comité 21 maart. Woordvoerder Abdou Menehb liet na afloop weten: ‘Vandaag was een geweldige demonstratie. Heel veel verschillende groepen liepen mee om een geluid tegen racisme en discriminatie te laten horen. De opkomst van extreemrechts baart ons zorgen.’ Ook werden tijdens de demonstratie meerdere toespraken gehouden, bijvoorbeeld door Ewout van den Berg. Hij zei:

‘Wanneer het kwaad komt zoals de regen valt, dan roept niemand meer: stop! Wanneer de misdaden zich opstapelen, worden ze onzichtbaar.’ Dat is wat de Duitse dichter Bertolt Brecht ooit schreef over de geleidelijke normalisering van racisme en de opkomst van het fascisme.
Deze boodschap heeft niet aan urgentie ingeboet. Ook nu zien we hoe vluchtelingen aan de grens gestopt worden of worden gedeporteerd. Opnieuw zien we hoe minderheidsgroepen die zich politiek organiseren verdacht worden gemaakt. En zwarte activisten die ons herinneren aan een bloedige koloniale geschiedenis worden gecriminaliseerd.

Hoewel de demonstratie overwegend rustig verliep, heeft de politie vijf aanhoudingen verricht. Twee mensen werden opgepakt omdat ze de demonstranten uitdaagden. Een persoon werd aangehouden wegens mishandeling en nog eens twee anderen omdat ze die aanhouding probeerden te belemmeren.

Foto: Johan Jansen

Geef een reactie

Laatste reacties (66)