42

Amsterdamse priester Valkering ontslagen na coming-out

De Amsterdamse priester Pierre Valkering is ontslagen nadat hij eerder dit jaar bekendmaakte homoseksueel te zijn. Dat meldt de Gaykrant. Het ontslag vond al in juni plaats, het parochiebestuur bracht de kerkgangers van de Amsterdamse Vredeskerk zondag per brief op de hoogte.

De reden van het ontslag staat niet vermeld in de brief, daarin wordt slechts gesproken over ‘de situatie rond pastoor Pierre Valkering’. Valkering was al geschorst nadat hij op 31 maart tijdens de viering van zijn 25-jarige jubileum ten overstaan van ruim zevenhonderd parochianen uit de kast kwam. Tegelijkertijd presenteerd Valkering zijn autobiografie waarin hij zijn verhaal doet over zijn coming-out, maar ook over bezoeken aan gaysauna’s en darkrooms.

Direct na de publiekelijke coming-out van Valkering drong het bisdom Haarlem al aan op het ontslag van de priester wegens het zich veroorloven van ‘andere seksuele vrijheden’ en het niet houden aan de celibaatsbelofte. De schorsing die volgde was volgens het bisdom ‘een bezinningsperiode’.

In de brief van het parochiebestuur staat dat Valkering tegen zijn ontslag in beroep kan gaan. Onduidelijk is of hij dat ook zal doen. Na zijn coming-out zei Valkering zelf al op frictie binnen de kerk te rekenen, maar zei ook: ‘Mijn intentie is goed en ik hoop echt dat ik erdoor kan bijdragen aan een kerk die voor iedereen reëler en leefbaarder wordt’. Een aantal van Valkerings parochianen heeft laten weten ‘harde actie’ voor hun priester te zullen voeren.

Beeld: Screenshot NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (42)