Laatste update 21:24
38

Anti-vaxxer gearresteerd na dodelijke mazelenuitbraak

De ‘alternatieve genezer’ Edwin Tamasese is op Samoa gearresteerd nadat hij zich uitsprak tegen de vaccinatiecampagne van de regering om een dodelijke uitbraak van mazelen te stoppen. Inmiddels zijn er meer dan 60 mensen, voornamelijk kinderen, overleden in de 200.000 zielen tellende eilandenstaat in de Stille Oceaan. Tamasese wordt verdacht van het overtreden van een wet uit 2013 die het strafbaar stelt om vijandigheid aan te moedigen tegen de regering onder omstandigheden waarin er sprake is van wetteloosheid, geweld of verstoring van de openbare orde.

Tamasese, wiens kinderen beiden zijn ingeënt evenals hijzelf, zou de vaccinatiecampagne een ‘moordpartij’ hebben genoemd. Hij adviseerde zijn klanten, van wie er enkelen in het ziekenhuis zijn beland, vitamines te slikken in plaats van zich tegen de dodelijke ziekte te laten vaccineren. Tamasese heeft geen wetenschappelijke noch medische opleiding en is afgestudeerd aan de kunstacademie maar heeft wel een alternatieve praktijk.

Premier Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi zegt dat er sprake is van een zero tolerance beleid ten aanzien van de anti-vaxxers nu er mensen sterven. “Er zijn ook anderen die mensen actief aanmoedigen niet naar het ziekenhuis te gaan.” Hij wijst er op dat de anti-vaccinatiebeweging, zowel lokaal als internationaal, zeer actief is. De premier sluit niet uit dat er meer arrestaties volgen.

Medische hulpverleners voeren een race tegen de klok om de bevolking gevaccineerd te krijgen. Samoa kent een zeer lage vaccinatiegraad nadat enkele jaren terug door een medische fout twee kinderen overleden.

Ondertussen is de overheid in België gestart met het gratis vaccineren om een uitbraak van mazelen te voorkomen, meldt de VRT:

Inwoners van zes gemeenten in Zuid-Oost Limburg kunnen zich vandaag laten inenten tegen mazelen. De actie richt zich naar wie geboren is tussen 1970 en 1985, de generatie die nog niet systematisch gevaccineerd werd. Mazelen zijn wereldwijd aan een opmars bezig, ook in ons land. De vaccinaties vandaag in Limburg zijn vrijwillig en gratis.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)