142

Belgische school zet foto leerlinge niet op Facebook omdat ze hoofddoek draagt

De Da Vinci Campus, een middelbare school in het Belgische Ronse, weigert om een foto van leerlinge Aya Ouday op Facebook te zetten, omdat ze op de foto een hoofddoek draagt. Dat meldt De Morgen. Op de school geldt een verbod op zichtbare levensbeschouwelijke uitingen.

De foto is gemaakt tijdens de zogeheten Youca Action-day. Dat is een jaarlijkse dag waarop Belgische scholieren en studenten bij een bedrijf gaan werken om geld te verdienen voor goede doelen. Ouday deed vorige week mee aan de actie: ze werkte een dag bij een bouwbedrijf. Daar werd geen bezwaar gemaakt tegen haar hoofddoek.

Terwijl de school de foto’s van de andere deelnemers aan de actie wel online heeft gezet, gebeurde dat bij Ouday niet. “Helaas kunnen we de foto niet posten op Facebook omdat je een hoofddoek draagt”, liet een docent haar weten.

Op sociale media bestaat er onbegrip voor de beslissing van de school. “De 55€ die zij voor het goede doel heeft ingezameld is evenveel waard als die van de andere leerlingen en zij verdient daar evenveel respect voor”, schrijft een Facebook-gebruiker op de pagina van de Da Vinci Campus.

In een reactie op de ophef schrijft de school:

Wij kijken met een warm hart naar al onze leerlingen die zich tijdens de YOUCA dag belangeloos en vrijwillig inzetten voor het project. Echter, ook dit was een schoolse activiteit waardoor het dragen van levensbeschouwelijke kentekens volgens de visie van het GO! niet is toegelaten. Als school vinden wij diversiteit en een mix van sociale en culturele verschillen een verrijking, maar deze beslissing kadert binnen onze taak om neutraal onderwijs aan te bieden.

De nieuwe Vlaamse regering wil een algeheel hoofddoekenverbod in het onderwijs.

Geef een reactie

Laatste reacties (142)