13

Billboardcamera’s op NS-stations voorlopig uitgeschakeld na ophef

De billboardcamera’s die treinreizigers filmden zonder dat zij daarvan op de hoogte waren gesteld, zijn uitgeschakeld. Dat meldt de NOS. Exploitant Exterion heeft vanwege de ‘ontstane commotie’ besloten de camera’s voorlopig niet meer te gebruiken.

Een week geleden merkte een oplettende twitteraar op dat in de abri’s op NS-perrons kleine camera’s zaten, nauwelijks zichtbaar voor de argeloze reiziger. Navraag bij de NS leerde dat de exploitant de camera’s gebruikt om te registreren wie de reclames bekijkt en hoe lang. Veel meer informatie dan ‘dat wat gebeurt legaal is’ kon de NS zelf niet geven. Reizigers zijn op geen enkele wijze geïnformeerd over de aanwezigheid van de camera’s.

Die gebrekkige communicatie wordt nu erkend door Exterion, dat ook al een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens tegemoet kan zien. Het bedrijf beweert overigens dat mensen onherkenbaar in beeld komen en dat de beelden niet bewaard blijven. Daarbij stond het gros van de camera’s sowieso al uit, laat Exterion weten. Omdat de analysesoftware erg duur is, werd maar een deel van de borden daadwerkelijk gebruikt. Op Amsterdam Centraal ging het om 35 billboards met een werkende camera.

Hoelang de camera’s uitgeschakeld blijven en of ze überhaupt ooit nog aangezet worden, is nog maar de vraag. ‘Daar gaan we even goed over nadenken,’ aldus een woordvoerder.

cc-foto: Magnus Hagdorn

Geef een reactie

Laatste reacties (13)