Laatste update 11:37
134

Britse regering: Brexit leidt tot tekorten aan voedsel, medicijnen, brandstof

Het wordt niet meer als een risico gezien maar als een onvermijdelijkheid: na een No Deal Brexit stort de im- en export in en zullen er tekorten zijn ontstaan aan medicijnen, voedsel en brandstof, de kosten van sociale voorzieningen zullen stijgen en er komt een harde grens met Ierland. Dat laatste leidt mogelijk tot een hervatting van de burgeroorlog in Noord-Ierland, na meer dan 20 jaar vrede. De regering stelt dat het na de Brexit zeker drie maanden duurt voordat het transportvervoer gaat verbeteren.

De dramatische gevolgen worden geschetst in geheime overheidsdocumenten waar The Sunday Times de hand op heeft weten te leggen. Geconstateerd wordt dat 85 procent van het vrachtverkeer in de problemen komt door het plots verlaten van de Europese Unie waarbinnen het transport van goederen juist moeiteloos verloopt. Dagelijks passeren er nu alleen al door de haven van Dover zo’n 10.000 trucks waarbij door de efficiëntie van EU-regels de douane-formaliteiten slechts 2 minuten in beslag nemen. De vertragingen kunnen na de Brexit oplopen tot meer dan 2 dagen. Dat is rampzalig omdat veel transport de afgelopen decennia is gebaseerd op het ‘just in time’-principe waarbij goederen precies op het juiste moment arriverem. Winkels en fabrieken hebben daardoor geen grote magazijnen meer nodig. Ze hebben nu echter ook niet meer de mogelijkheid om ernstige vertragingen op te vangen.

Onder de codenaam Operation Yellowhammer worden in de documenten maatregelen besproken om de catastrofale ineenstorting van de infrastructuur van het land te verminderen. Het is voor het eerst dat duidelijk wordt dat de regering weet hoe ernstig de gevolgen zullen zijn. De No Deal Brexit waar Boris Johnson op aanstuurt staat gepland voor 31 oktober, wat betekent dat de chaos zich zal voordoen tijdens de wintermaanden.

Critici verwachten dat de impact van de Brexit nog veel groter zal zijn omdat het voormalig imperium daarmee zijn nog resterende positie in de wereld verspeelt. Londen kan bijvoorbeeld zijn positie als financiële hoofdstad van de wereld kwijtraken. Brexit-aanhangers stellen daarentegen dat het verlaten van de EU zal leiden tot wedergeboorte van het land en grote voorspoed zal brengen.

Johnson wil door te dreigen met een No Deal Brexit de 27 andere EU-landen er toe overhalen meer concessies te doen aan Londen. De vraag is of die blufpoker-strategie gaat werken. Tot nu houdt de EU vast aan het door Theresa May na drie jaar onderhandelen gesloten akkoord. Als de EU volhardt moet blijken of Johnson echt bereid is het land in chaos te storten door een No Deal te forceren. Die rampspoed werd tot nu toe door Brexit-aanhangers afgedaan als fantasie of ‘doemscenario’s’, slechts bedoeld om EU-tegenstanders af te schrikken, maar blijkt nu dus officieel onderdeel van het regeringsbeleid.

Meer dan honderd parlementsleden uit alle partijen roepen Johnson op het parlementaire reces, dat tot 3 september duurt, te onderbreken en een parlementsvergadering uit te schrijven: “Ons land staat op de rand van een economische crisis, terwijl we afstevenen op een brexit zonder akkoord”, schrijven ze. “We staan voor een nationale crisis en het parlement moet onmiddellijk bijeengeroepen worden.” Labour-leider Jeremy Corbyn probeert ondertussen steun te vinden bij voldoende parlementariërs om de regering naar huis te sturen en onder zijn leiding een interim-regering te voren die nieuwe verkiezingen uitschrijft.

Onder invloed van de Brexit polariseert de Britse samenleving in hoog tempo. De bekende linkse columnist Owen Jones is dit weekeinde tijdens het uitgaan door vier mannen in elkaar geslagen. De aanvallers hadden het volgens Jones en zijn vrienden duidelijk op hem persoonlijk gemunt. Jones is een uitgesproken criticus van de Brexit en Johnson.

Een conservatief parlementslid beschuldigt Johnson ervan dat hij doodsbedreigingen tegen hem uitlokt onder meer door Brexit-kritiek ‘collaboratie’ te noemen. Tijdens de referendum-campagne in 2016 werd de linkse politica Jo Cox vermoord door een Brexit-aanhanger omdat ze voor lidmaatschap van de EU stond.

cc-foto: Number 10

Geef een reactie

Laatste reacties (134)