45

Britten hebben alweer voor miljarden gehamsterd voor Brexit

Veel Britten maken zich zorgen voor de gevolgen van een no-deal-Brexit. Volgens onderzoek van Premium Credit hebben zij al voor 4 miljard pond spullen gehamsterd. Winkels hebben gewaarschuwd dat de levering van goederen verstoord kan raken als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder afspraken. Volgens Premium Credit heeft een op de vijf Britten om die reden gemiddeld 380 pond uitgegeven om een voorraadje eten, drinken en medicijnen aan te leggen. Dat schrijft The Guardian.

Ook bedrijven leggen voorraden aan. Zo heeft Pets at Home extra honden- en kattenvoer ingeslagen, en heeft Domino’s Pizza voor 7 miljoen pond aan ingrediënten gekocht. Het gaat daarbij onder meer om de uit Portugal afkomstige tomatensaus. Ook veel vermogende Britten betwijfelen of een no-deal-Brexit wel een succes wordt. De import van luxueuze auto’s is flink toegenomen omdat zij vrezen voor hoge importtarieven na 31 oktober. Boris Johnson houdt onverminderd vast aan die datum voor het verlaten van de EU. De premier is zelfs bereid om het parlement te schorsen als hij zijn zin niet krijgt.

Vorige week werd bekend dat de economie van het Verenigd Koninkrijk in het tweede kwartaal met 0,2 procent was gekrompen. Dat gebeurde omdat er minder spullen werden gekocht. Een van de verklaringen daarvoor is ironisch genoeg dat consumenten en bedrijven eerst de Brexit-voorraden die ze hadden aangelegd voor de oorspronkelijke vertrekdatum (29 maart) wilden opmaken.

Cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (45)