Laatste update 09:39
13

Britten krijgen Brexit-uitstel, parlementariërs vrezen voor hun veiligheid

Omdat premier na twee jaar onderhandelen er nog steeds niet in is geslaagd haar eigen volksvertegenwoordiging in te laten stemmen met de Brexit-voorwaarden, krijgt het land een paar weken uitstel. De premiers van de 27 EU-landen hebben de datum voor de definitive losscheuring uit de Unie verplaatst naar 22 mei. In de praktijk heeft May nu tot 12 april de tijd het parlement te overtuigen, iets wat haar tot nu toe steeds niet gelukt is.

De Europese leiders zijn inmiddels wel een beetje klaar de fratsen van Londen. Het onvermogen van de Britten om zich aan te passen aan de werkelijkheid kost de Unie veel tijd terwijl ook andere belangrijke zaken om aandacht vragen. Het Brexit-drama gaat bovendien de politiek in andere landen parten spelen. Voor België bijvoorbeeld, dat economisch hard getroffen gaat worden door het Britse nationalisme, wordt gevreesd dat de Brexit de verkiezingen van 26 mei gaat beïnvloeden. Griekenland kampt met soortgelijke problemen. De NOS meldt:

Kort uitstel, noemt premier Rutte het. “Als het Britse parlement voor de deal stemt, dan krijgen de Britten vervolgens tot 22 mei om het te regelen”, zo zei Rutte na afloop. Hij is tevreden over de afspraken: “We hebben een ongeluk voorkomen.” En hoewel de onzekerheid voor de Nederlandse bedrijven blijft, is de kans op een ordelijk vertrek van de Britten groter geworden. “En dat is in het belang van Nederland.”

May mag vandaag nog aanzitten bij het overleg dat de EU, een van de machtigste economieën ter wereld, voert met China. Het is voor het laatst dat Londen meepraat, daarna mag het land dat zich niet bepaald een gewiekst onderhandelaar heeft betoond het als zogenaamd ‘soeverein’ middelgroot land zelf proberen uit te zoeken met de Aziatische grootmacht.

Britse parlementariërs die tegen de Brexit zijn durven inmiddels niet meer zonder beveiliging naar huis te gaan. Een van hen werd op straat aangevallen door een Brexit-aanhanger die hem voor ‘verrader’ uitmaakte. De aanval vond plaats nadat premier May in een tv-toespraak het parlement de schuld had gegeven van de vertragingen. Bijna drie jaar geleden werd het Brits parlementslid Jo Cox vermoord door een Brexit-aanhanger.

cc-foto: Number 10

Geef een reactie

Laatste reacties (13)